Meskalin.cz/Fórum/Jak často mám zalévat svou exotickou rostlinu?

Jak často mám zalévat svou exotickou rostlinu?

Mám doma několik exotických rostlin, které jsem si pořídil na základě doporučení a krásných obrázků, které jsem viděl na internetu. Teď se ale dostávám do fáze, kdy začínám mít strach, že je špatně zalévám. Vím, že každá rostlina potřebuje něco jiného, ale jak to poznat? Jak často bych měl zalévat třeba kaktus nebo sukulent? A co třeba takové orchideje? Je lepší zalévat méně a častěji, nebo raději jednou týdně pořádně? Slyšel jsem, že některé exotické rostliny si dokážou vodu uchovávat v listech nebo kořenech, takže by neměly být přelité. Ale co když jim dám příliš málo vody? Jaké jsou znaky toho, že rostlina trpí nedostatkem vody? Mám tedy sledovat jen povrch půdy, nebo i kořeny? A co hnojení, ovlivňuje to nějak frekvenci zavlažování? Rád bych věděl, jak to máte vy s vašimi exotickými rostlinami. Děkuji za rady!

137 slov
1.4 minut čtení
24. 2. 2024
Martin Soukup

Zalévání exotických rostlin je fakt složitý, protože každá potřebuje něco jiného. U kaktusů a sukulentů platí, že radši méně než víc. Obecně se doporučuje zalévat je asi jednou za dva týdny, ale záleží na teplotě a vzdušné vlhkosti. Když je horko, tak klidně i jednou týdně, ale musíš dávat pozor, aby substrát mezi zaléváním pořádně vyschnul. U orchidejí to chce zase jinak – ty mají rády vlhko, ale ne přemokření. Tam bys měl zalévat tak jednou týdně, ale fakt záleží na jaký mají podmínky.

Pokud rostlině chybí voda, začne ztrácet listy nebo budou žloutnout. Zase pokud má moc vody, kořeny můžou začít hnít – tak to chce sledovat i kořeny. Hnojení ovlivňuje jak často zaléváš, protože když hnojíš, můžeš chtít častěji dodávat vodu, ale nezapomeň to s hnojivem nepřehánět. Takže jo, sleduj povrch půdy a kořeny a hlavně se neboj experimentovat. Každá rostlina si nakonec najde svůj styl.

147 slov
1.5 minut čtení
15. 9. 2023
Šárka Doleželová

Zalévání exotických rostlin je fakt věda. Kaktusy a sukulenty potřebují dost málo vody, většinou stačí zalít jednou za 2-3 týdny, záleží na teplotě a vlhkosti domácnosti. Zjistíš to podle toho, jak je půda suchá. Když je mokrá, tak nechej být. U orchidejí je to jinak, ty mají rády vlhko, ale nesmí stát ve vodě. Ideální je zalít je jednou týdně nebo když substrát vypadá suchý. Taky je dobrý kontrolovat kořeny a ne jenom povrch, kořeny ti řeknou víc. Pokud začneš vidět hnědé nebo měkké listy, tak to může znamenat, že máš přelito nebo naopak málo vody. Hnojení většinou ovlivňuje, kolik vody rostlina potřebuje – s hnojivem rostou rychleji, takže i víc pijou. Takže hodně pozoruj a uvidíš, jak se rostlinám daří.

121 slov
1.2 minut čtení
13. 5. 2024
Ladislav Havlíček
Meskalin.cz/Články/Rotace a údržba
Diagnostika a řešení problémů s tropickými rostlinami během rotaceObjevte, jak efektivně diagnostikovat a řešit časté problémy s tropickými rostlinami během rotace. Získejte tipy na prevenci a péči o vaše exotické ze...
1000 slov
10 minut čtení
10. 3. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky