Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že je moje sukulentní rostlina přelitá?

Jak poznám, že je moje sukulentní rostlina přelitá?

Mám doma několik sukulentů a snažím se o ně starat co nejlépe. Občas ale mám pocit, že možná dělám něco špatně, a začínám se bát, že jsem některé z nich přelil. Jak vlastně poznat, že je sukulent přelitý? Mám na mysli všelijaké příznaky, které by mohly naznačovat, že kořeny trpí. Dřív jsem slyšel, že pokud začnou listy žloutnout nebo se zkroutí, může to být známka přemokření, ale je tu i možnost, že to může být způsobeno nedostatkem vody nebo špatnými podmínkami. Je dobré sledovat i to, jestli se na povrchu půdy tvoří nějaká plíseň nebo jestli rostlina vypadá celkově nezdravě. Jaké další konkrétní znaky bych měl sledovat? Co třeba když listy začnou opadávat? Může to znamenat přelití nebo je to normální proces? A co kořeny - jak mám poznat, jestli jsou zdravé nebo už jsou shnilé? Někde jsem četl, že je dobré zkontrolovat půdu – měla by být suchá alespoň do určité hloubky před dalším zaléváním. Jak často byste doporučili zalévat sukulenty a jak vlastně poznat tu správnou míru? Opravdu bych nechtěl přijít o své oblíbené rostliny kvůli špatné péči. Díky za jakoukoli radu!

184 slov
1.8 minut čtení
15. 4. 2023
Lucie Ondrová

Jo, to je fakt problém, který řeší spousta lidí. Přelití sukulentů je dost častý, protože si lidi myslí, že potřebujou vodu víc, než ve skutečnosti. Jasný známky přelití jsou žloutnoucí a měkké listy, co se začnou kroutit nebo dokonce odpadávat. Když vidíš, že listy jsou lenivé a vypadají jako by byly mokré a měkké, tak to je už velký varování.

Sleduj i půdu – pokud na ní máš nějakou plíseň nebo je pořád mokrá, tak to není dobrý. Zdravá půda by měla být suchá aspoň pár centimetrů pod povrchem. Jak se ti daří s kořeny? Zkus je vytáhnout a podívat se – zdravé kořeny jsou bílé a pevné, zatímco shnilé budou hnědé a měkké.

Zalévej je podle potřeby – většinou stačí jednou za dva týdny v létě a méně v zimě. Ať je půda vždycky suchá před dalším zaléváním. Je to taková ta metoda "radši míň než víc". Takže sleduj svoje rostliny a uvidíš, co jim nejlépe vyhovuje.

157 slov
1.6 minut čtení
26. 12. 2024
Daniel Kopecký

Sukulenty jsou docela odolné, ale když je přeliješ, tak to poznáš podle několika příznaků. Žloutnutí listů je fakt časté, ale dej pozor, jestli se nezačínají tvořit i hnědé skvrny. To už většinou znamená, že kořeny začínají hnít. Když listy opadávají, může to taky znamenat přelití, ale občas je to prostě normální proces – hlavně u starších listů.

Důležitý je i pohled na půdu – pokud je neustále mokrá nebo se na ní tvoří plíseň, tak je jasné, že máš problém. Ideálně bys měl nechat půdu pořádně vyschnout alespoň do hloubky pár centimetrů, než zase zaliješ. Co se týče zalévání, tak to hodně závisí na ročním období – v létě klidně jednou za týden až dva, v zimě třeba jen jednou za měsíc. Jestli chceš mít jistotu, tak používej nádobu s drenážními otvory, aby se přebytečná voda mohla dostat ven. Pokud si nejseš jistý zdravím kořenů, můžeš sukulent opatrně vyndat z květináče a podívat se na něj. Zdravé kořeny jsou pevné a bílé, zatímco shnilé budou tmavé a měkké. Takže sleduj rostliny a uvidíš, co ti napoví.

176 slov
1.8 minut čtení
19. 9. 2024
Petr Němec
Meskalin.cz/Články/Rotace a údržba
Diagnostika a řešení problémů s tropickými rostlinami během rotaceObjevte, jak efektivně diagnostikovat a řešit časté problémy s tropickými rostlinami během rotace. Získejte tipy na prevenci a péči o vaše exotické ze...
1000 slov
10 minut čtení
10. 3. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky