Dokumentace rostlin na expedici
Přemýšlím o tom, co všechno bych měl zaznamenávat při dokumentaci rostlin na expedici. Je toho tolik, co se dá sledovat! Mělo by to zahrnovat základní informace jako název rostliny, ale co dál? Jaké detaily jsou opravdu důležité? Zajímalo by mě, jestli je dobré mít poznámky o lokalitě, kde rostlina roste, jako třeba GPS souřadnice, nebo co třeba pozorování okolního prostředí? Myslím, že by bylo užitečné mít i fotografie, ale jakým způsobem by měly být pořízené? Možná bych měl popsat i podmínky růstu - kolik slunce dostává, jaká je půda a tak dále. A co s informacemi o výskytu škůdců nebo nemocí? Je to důležité zahrnout do dokumentace? Co třeba vzít v úvahu při pozorování chování rostliny v různých ročních obdobích? Jak moc detailní by tyto záznamy měly být a jaký formát je nejlepší pro jejich uchování? Opravdu potřebuju všechny tyto informace, nebo existují nějaké klíčové body, na které se zaměřit? Jak si to všechno zorganizovat, aby mi to pomohlo v budoucnu? Hlavně bych chtěl vědět, co se osvědčilo ostatním na jejich expedicích a jaké tipy by mi mohli dát pro efektivní dokumentaci. Děkuji za rady!