Meskalin.cz/Fórum/Jak poznat, jaký druh kaktusu mám?

Jak poznat, jaký druh kaktusu mám?

Zajímalo by mě, jak se vlastně rozlišují různé druhy kaktusů. Mám doma několik kaktusů a vůbec si nejsem jistý, jaké druhy to jsou. Někde jsem slyšel, že jsou kaktusy rozděleny podle tvaru, barvy nebo dokonce podle toho, jaký mají trny. Také bych rád věděl, jestli existují nějaké specifické znaky, podle kterých bych mohl poznat, jestli je můj kaktus spíš sférický nebo sloupovitý. Navíc mě zajímá, jestli se některé druhy kaktusů lépe pěstují než jiné. Mám doma klasický kaktus s kulatým tvarem a jeden vysoký a úzký, ale co třeba ty menší nebo zvláštní? Jak se o ně starat a na co si dávat pozor? Chtěl bych mít v obýváku různorodou sbírku, ale bojím se, že bych některému druhu nedal správnou péči a ten by mi uhynul. Jaké máte tipy na rozlišení druhů a co je dobré vědět pro jejich úspěšné pěstování? Díky moc!

143 slov
1.4 minut čtení
18. 3. 2023
Natálie Dušková

Když chceš poznat, jaký máš kaktus, tak se dívej na tvar, barvu a trny. Sférické kaktusy bývají kulaté, jako třeba Echinocactus nebo Mammillaria, zatímco sloupovité jsou vyšší a úzké, třeba Cereus nebo Echinopsis. Taky si všímej vzoru trnů – některé mají dlouhé a huňaté, jiné jsou spíš krátké a ostré. Další věc je květy, pokud kvetou, to je taky dobrý ukazatel. Co se týče pěstování, tak menší kaktusy jako Lophophora jsou často citlivější a vyžadují víc péče než ty větší jako saguaro. Hlavně nezapomínej na správné zalévání – míň je víc, kaktusy radši sucho než vlhko. Takže sleduj jejich potřeby a uvidíš, jak si s nimi poradíš. Pokud jde o různorodou sbírku, začni s pár druhy a postupně přidávej další podle toho, jak se ti daří. Hlavně dej pozor na světlo a hnojení, to dělá hodně.

136 slov
1.4 minut čtení
24. 12. 2021
Kamila Daňková

Kaktusy se fakt rozlišujou podle různých věcí. Tvar je základ – máš sférický (kulatý) kaktus, což jsou třeba Echinocereusy nebo Mammillaria, a pak jsou sloupovité typy, jako Cereus nebo Trichocereus. Barva a trny taky hrajou roli, některý kaktusy mají krásný květy nebo výrazný trny.

Pokud jde o péči, tak většina kaktusů má ráda slunce a sucho. Někdy stačí zalít jednou za dva týdny v létě a skoro vůbec v zimě. Hlavně dej pozor na přemokření, to je smrtelný. Co se týče menších nebo zvláštních druhů, tak ty můžou mít specifické potřeby, ale většinou platí podobný zásady.

Zkus si vyhledat fotky a popisy těch svých kaktusů, třeba na netu najdeš, co to je. Pak už se jen zaměř na jejich konkrétní potřeby ohledně substrátu nebo zálivky. Takže se neboj experimentovat a tvořit tu sbírku!

132 slov
1.3 minut čtení
25. 8. 2024
Stanislav Blažek
Meskalin.cz/Články/Expedice za exoty
Jak správně dokumentovat exotickou flóru během expediceObjevte praktické tipy a triky pro dokumentaci vzácných rostlin na vašich expedicích. Naučte se, jak efektivně zaznamenávat informace a fotografie, ab...
1000 slov
10 minut čtení
8. 2. 2020
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky