Meskalin.cz/Fórum/Gymnocalycium a jeho preference ohledně slunce a stínu

Gymnocalycium a jeho preference ohledně slunce a stínu

Zdravím všechny milovníky kaktusů, mám takovou otázku ohledně Gymnocalycia, protože jsem si k němu vytvořil velice silný vztah a rád bych se o něj pořádně postaral. Takže přemýšlím, jestli mu vyhovuje spíš hodně slunečné místo, nebo je pro něj lepší trošku víc ve stínu? Vím, že kaktusy obecně mají rády světlo, ale Gymnocalycium mi připadá trošku jiný. Slyšel jsem, že by mohl být citlivější na přímé slunce, zvlášť v létě, kdy je horko a slunce pálí. Zároveň jsem narazil na informace, že pokud mu dáte málo světla, může to mít vliv na jeho růst. Jaké máte zkušenosti? Jak často ho zaléváte a jak mu regulujete světlo? Mám strach, že když ho dám moc na slunce, tak ho spálím, ale zase jsem slyšel, že se mu na slunci krásně vybarvují trny a květy. Jak to vlastně je? Děkuju za jakékoli tipy a rady!

142 slov
1.4 minut čtení
5. 3. 2022
Matěj Kolman

Gymnocalycium má fakt rád světlo, ale jak říkáš, přímé slunce mu může uškodit, hlavně v létě. Ideální je dát ho na místo, kde dostane hodně rozptýleného světla, možná takové lehké polostín. Když je venku víc než 30 stupňů, tak bych ho dal radši někam, kde je stín alespoň během největšího horka. Zároveň, pokud ho držíš ve stínu moc dlouho, může to mít vliv na růst a barvy. Osvědčilo se mi střídat sluníčko a stín – třeba dopoledne na slunce a odpoledne do stínu. Zalévám ho jednou za týden, ale pozor na přemokření! Nechávám mu mezi zálivkami vždycky pořádně vyschnout substrát. Takže zkus najít ten správný balanc a uvidíš, jak se mu bude dařit.

113 slov
1.1 minut čtení
8. 1. 2023
Barbora Bečková

Gymnocalycium je dost variabilní, co se týče světelných podmínek. Mně funguje nejlíp, když ho mám na sluníčku, ale ne na přímém poledním – to by ho fakt mohlo spálit. Ideální je mu dát nějaký filtr, třeba přes okno nebo trochu stínu od jiných rostlin. V létě dávám pozor, abych mu dal víc stínu hlavně v těch největších vedrech. Jinak když má málo světla, tak sílí a dostane takový vybledlý vzhled, což není hezké. Co se týče zalévání, tak dvakrát do měsíce stačí, ale špatně odhadnout můžeš lehce. Když je teplo a sluníčko, tak se mu líbí víc vody, ale podle substrátu. Pokud je suchý, klidně mu dej, ale v zimě skoro vůbec. Takže doporučuji najít zlatou střední cestu – slunce ano, ale s rozmyslem.

124 slov
1.2 minut čtení
14. 7. 2022
Veronika Koubová
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Kaktus Gymnocalycium: Různé odrůdy a jejich specifické nárokyObjevte rozmanitost kaktusů Gymnocalycium a naučte se, jak se o jednotlivé odrůdy starat pro maximální úspěch v pěstování.
1000 slov
10 minut čtení
19. 11. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky