Meskalin.cz/Fórum/Může mít Kaktus Gymnocalycium problémy s přeléváním?

Může mít Kaktus Gymnocalycium problémy s přeléváním?

Zajímalo by mě, jestli je možné, aby kaktus Gymnocalycium měl problém s přeléváním. Mám ho doma už nějakou dobu a zdá se mi, že mu něco není úplně v pořádku. Všiml jsem si, že některé z jeho trnů začínají ztrácet barvu a vypadá trochu zvadle. Přemýšlel jsem nad tím, jestli to může souviset s tím, jak často ho zalévám. Četl jsem, že kaktusy obecně nemají rády příliš vlhké prostředí, ale nevím, jak je to u tohoto konkrétního druhu. Hlavně se snažím dodržovat doporučené intervaly zalévání, ale možná jsem to přehnal. Myslela jsem si, že mu dám dostatek času mezi jednotlivými zálivkami, ale teď mám obavy, že by to mohlo být přesně naopak. Mohli byste mi prosím poradit, jak poznat, kdy je kaktus Gymnocalycium skutečně přelitý? Jaké znaky bych měl sledovat? A co s tím teď můžu dělat, abych mu pomohl? Děkuji všem za rady!

144 slov
1.4 minut čtení
27. 9. 2022
Richard Hrdlička

Kaktusy, včetně Gymnocalycia, fakt nesnáší přelévání. Jestli se ti trny zbarvují a kaktus vypadá zvadle, může to být důsledek nadměrné vody. Prohlídni kořeny – pokud jsou hnijící nebo černé, tak to vypadá na přelévání. Kaktusy potřebují mezi zálivkami vyschnout, ideálně je zalévej až když substrát je úplně suchý. Zkus teď kaktus nechat pár týdnů v suchu a uvidíš, jak se to vyvine. Můžeš taky zkontrolovat, jestli máš správný substrát, ideálně pro kaktusy – to pomůže odvádět přebytečnou vodu. Držím palce!

80 slov
0.8 minut čtení
10. 4. 2023
Milada Roubalová

Jo, Gymnocalycium fakt může mít problém s přeléváním. Kaktusy obecně nesnáší mokro, takže když je máš v květináči bez pořádného odtoku nebo je často zaléváš, může to být špatně. Ztráta barvy na trnech a zvadlost zní jako typický znak přelití. Když je kaktus moc vlhký, kořeny začnou hnít a to se projevuje právě takhle. Mohlo by ti pomoct nechat ho úplně vyschnout mezi zálivkami. Zkontroluj, jestli nemáš vodu na dně květináče a jestli substrát není moc těžký. Pokud máš podezření na přelití, zkus ho vyndat z květináče a podívat se na kořeny. Jestli jsou hnědé a slizké, tak to není dobrý znamení. Pokud jo, musíš je ostříhat a přesadit do čerstvého substrátu. A příště méně zalévat, radši víc čekat.

119 slov
1.2 minut čtení
27. 2. 2023
Filip Roubal
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Kaktus Gymnocalycium: Různé odrůdy a jejich specifické nárokyObjevte rozmanitost kaktusů Gymnocalycium a naučte se, jak se o jednotlivé odrůdy starat pro maximální úspěch v pěstování.
1000 slov
10 minut čtení
19. 11. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky