Meskalin.cz/Fórum/Jak pěstovat Kaktus Gymnocalycium doma?

Jak pěstovat Kaktus Gymnocalycium doma?

Zdravím všechny milovníky kaktusů! Potřeboval bych poradit ohledně pěstování kaktusu Gymnocalycium. Zaujaly mě tyhle rostliny na první pohled, ale nevím, jak na to. Jaký substrát je nejlepší pro Gymnocalycium? Mám doma nějakou směs pro sukulenty, ale nejsem si jistý, jestli je to to pravé. A jak často by se měl zalévat? Slyšel jsem, že tyhle kaktusy nemají rády přemokření, tak se snažím být opatrný, ale bojím se, že bych je mohl i podlít. Jaké jsou tedy ideální podmínky pro jejich růst? Co světlo? Mám je mít na okenním parapetu, nebo by bylo lepší najít jim nějaké místo s rozptýleným světlem? A co teplota? Někdo říká, že milují teplo, ale zase v zimě bych je rád chránil před mrazem. Jak jste na tom vy s péčí o Gymnocalycium? Všichni víme, že je to krásný kaktus s nádhernými květy, ale jak dosáhnout toho, aby nám kvetl? Je potřeba nějak speciálně hnojit během vegetačního období? Pořád se mi zdá, že dělám něco špatně, když mi nekvete tak, jak bych chtěl. A co množení? Můžu je množit ze semen nebo lépe pomocí odnoží? Pokud máte nějaké tipy a triky, budu moc vděčný za každý příspěvek. Díky moc!

193 slov
1.9 minut čtení
5. 5. 2022
Richard Kotek

Pro Gymnocalycium je nejlepší použít dobře propustný substrát, takže ta směs pro sukulenty by měla být v pohodě. Klidně si do ní přidej trochu písku nebo perlitu, aby se zlepšila drenáž. Co se týče zalévání, jo, mají rádi sucho, takže zalévej až když je substrát úplně suchý. V létě můžeš zalévat jednou za 1-2 týdny, ale v zimě s tím šetři, klidně i jednou za měsíc.

Co světlo, ideál je slunce, ale ne přímé polední. Okenní parapet na východ nebo západ bude fajn. Teplota by měla být kolem 20-30 °C přes léto a v zimě pod 10 °C bych je radši nedával, ale určitě ne na mráz.

Hnojení během vegetačního období je dobrý nápad, tak jednou měsíčně slabší hnojivo pro kaktusy. Aby ti kvetly, potřebují dostatek světla a správné podmínky, takže to se snaž dodržovat.

A k množení, semena jsou fajn, ale odnože jsou snazší. Když se ti udělají odnože, můžeš je s opatrností oddělit a zasadit. Každopádně se neboj experimentovat, člověk se učí metodou pokus-omyl.

164 slov
1.6 minut čtení
19. 6. 2022
Ivana Hrubá

Gymnocalycium jsou super kaktusy, mám je už pár let. Co se týče substrátu, ta směs na sukulenty by měla být v pohodě, hlavně ať je dobře propustná. Mně se osvědčilo přidat trochu písku, aby se to nevážilo. Zalévat opatrně, prostě až když je substrát úplně suchý, jinak fakt hrozí, že je podmáčíš. V létě jsem je zaléval jednou za 2-3 týdny. Světlo mají rádi, ale ideální je nějaké rozptýlené světlo nebo mírný stín, na přímém slunci by mohly spálit. Teplota – jo, milují teplo, ale v zimě je držím radši při 10-15°C, nic pod nulou! Co se květů týče, zkus hnojit během vegetačního období tak jednou za měsíc speciálním hnojivem pro kaktusy. Pokud ti nekvetou, zkus se podívat i na to, jestli mají dostatek slunce a jestli nejsou moc zavodněné. Množit se dají jak ze semen, tak odnožema, ale odnože jsou jednodušší. Hlavně nezapomeň na dobrou péči a trpělivost!

149 slov
1.5 minut čtení
13. 8. 2022
Viktor Němec
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Kaktus Gymnocalycium: Různé odrůdy a jejich specifické nárokyObjevte rozmanitost kaktusů Gymnocalycium a naučte se, jak se o jednotlivé odrůdy starat pro maximální úspěch v pěstování.
1000 slov
10 minut čtení
19. 11. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky