Meskalin.cz/Fórum/Jaké kaktusy doporučit pro úplné začátečníky?

Jaké kaktusy doporučit pro úplné začátečníky?

Když jsem se rozhodl, že bych chtěl mít doma nějaké rostliny, kaktusy mě hned zaujaly. Přijde mi, že jsou to skvělé rostliny pro ty, kdo nemají moc času nebo zkušeností s pěstováním. Chtěl bych se proto zeptat, jestli můžete doporučit nějaké jednoduché a odolné kaktusy pro začátečníky. Hledám něco, co zvládnu pěstovat i já, kdo mám s rostlinami minimální zkušenosti. Jaké druhy jsou nejvhodnější? Které kaktusy vyžadují méně péče a jakou zálivku byste doporučili? Slyšel jsem o různých druzích jako jsou třeba Echinopsis nebo Gymnocalycium, ale vlastně nevím, co všechno to obnáší. Jaké jsou nejlepší podmínky pro růst těchto kaktusů? Zajímalo by mě také, jak často je potřeba je hnojit a zda je lepší je dávat na slunce nebo do stínu. Kdybych měl nějaký prostor na okně, bude to pro ně ideální? Potřebují hodně světla? Předem díky za všechny rady a tipy! Rád bych začal s pěstováním kaktusů, ale nechci si to zbytečně zkomplikovat.

154 slov
1.5 minut čtení
10. 9. 2024
Daniela Šimková

Kaktusy jsou fakt skvělé rostliny pro začátečníky. Určitě zkus Echinopsis, to je dost odolnej a pěkně kvete, nebo Gymnocalycium, co je taky nenáročný. Oběma se daří na sluníčku, ideální je umístění na okně, kde mají dost světla. Zálivka je jednoduchá – v létě stačí jednou za dva týdny, v zimě skoro vůbec. Hnojit můžeš tak jednou za měsíc během vegetační sezóny, ale není to nutný. Stačí jim dobrý substrát a občas je prohlídnout na škůdce. Kaktusy nepotřebují moc péče, takže se toho neboj!

85 slov
0.9 minut čtení
27. 11. 2023
Viktor Mareš

Kaktusy jsou fajn volba pro začátečníky, fakt jsou odolné a moc péče nepotřebují. Doporučuji začít s Echinopsis a Gymnocalycium, to jsou fakt jednoduché druhy. Echinopsis mají krásný květy a Gymnocalycium se hezky tvarují.
Co se týče zalévání, tak to je důležité, neměli bys je přelívat. V létě stačí zalít tak jednou za dva týdny, v zimě skoro vůbec. Hlavně dávej pozor, aby jim nezůstala voda v misce.
Světlo milujou, takže na okno je ideální místo! Ať už na slunný stůl nebo parapet. Hnojit můžeš jednou za měsíc během vegetačního období (jaro-léto) nějakým speciálním hnojivem na kaktusy, ale není to nutné. Takže celkově – slunce, málo vody a uvidíš, jak ti porostou! Držím palce.

115 slov
1.2 minut čtení
2. 2. 2023
Jaroslav Jiránek
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Nejlepší exotické rostliny do vašich interiérůObjevte, jaké exotické rostliny nejlépe ozdobí vaše obývací prostory a jak je snadno pěstovat i jako začátečník.
1000 slov
10 minut čtení
23. 5. 2020
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky