Meskalin.cz/Fórum/Jaký kaktus je nejjednodušší na pěstování doma?

Jaký kaktus je nejjednodušší na pěstování doma?

Rád bych se zeptal, jaký kaktus by byl nejvhodnější pro začátečníka, kdo s pěstováním rostlin teprve začíná. Zajímá mě, které druhy kaktusů jsou málo náročné na péči a zvládnou i méně ideální podmínky, jako je třeba nedostatek světla nebo občasné zapomenutí na zalití. Slyšel jsem o některých druzích, které jsou prý odolné, ale nevím, jestli jsou všechny vhodné do bytu. Mám rád takové ty roztomilé kulaté kaktusy nebo třeba ty delší, co vypadají jako zelené svíčky. Jaké jsou vaše zkušenosti s pěstováním takových kaktusů doma? Které druhy byste doporučili pro někoho, kdo nechce trávit hodiny studiem a hledáním informací o péči? Případně bych ocenil tipy na to, co všechno potřebuju k tomu, abych se o kaktus dobře postaral - jakou půdu koupit, jak často zalévat a jestli je potřeba nějaká specifická teplota nebo světlo. Děkuju za všechny rady a tipy!

140 slov
1.4 minut čtení
10. 12. 2023
David Odehnal

Jasně, pro začátečníky jsou kaktusy super volba. Doporučil bych ti třeba Echinopsis nebo Mammillaria, obě jsou dost odolné a vypadají hezky. Echinopsis má ty kulaté, roztomilé tvary a Mammillaria je taky pěkná, často má takové krátké trny. Co se týče pěstování, stačí jim většinou dostatek světla, ale zvládnou i trošku slabší osvětlení. Zalévat jen když je substrát suchý, což může být každých pár týdnů. Hlavně nezkoušej zalévat moc, to by mohlo uhnít. Na půdu kup nějakou speciální na sukulenty nebo kaktusy, to je ideální. Teplota by měla být pokojová, takže nic extra. Hlavně je nenechávej na průvanu a budeš v pohodě.

101 slov
1 minut čtení
1. 5. 2023
Alois Vrba

Tak já mám dobré zkušenosti s kaktusy, co se pěstování týče. Z těch nejjednodušších doporučuju třeba Echinopsis nebo Mammillaria. Tyhle kaktusy jsou fakt odolné a snesou i horší světlo a občasné zapomenutí na zalití. Echinopsis je ten roztomilý kulatý s květy, co vypadá jako malá koule.

Mám ještě rád Cereus, což je ten vysoký, co vypadá jako svíčka. Taky je to prostě snadný na údržbu. Co se týče péče, kup si kaktusovou půdu - ta je lehká a propustná, což tyhle rostliny mají rády. Zálivku moc neřeš, stačí jednou za 2-3 týdny v létě a v zimě skoro vůbec. Měj je na slunném místě, ideálně u okna, ale přežijí i ve stínu. Teplota by neměla být pod 10 stupňů, ale jinak jsou celkem nenáročný. Takže klidně do toho! Kaktusy ti pak odpustí i pár chyb.

135 slov
1.4 minut čtení
9. 10. 2022
Bedřich Maleček
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Nejlepší exotické rostliny do vašich interiérůObjevte, jaké exotické rostliny nejlépe ozdobí vaše obývací prostory a jak je snadno pěstovat i jako začátečník.
1000 slov
10 minut čtení
23. 5. 2020
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky