Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat exotické rostliny v bytě?

Jak často zalévat exotické rostliny v bytě?

Mám doma několik exotických rostlin a snažím se je udržovat co nejlepší, ale pořád se mi nedaří najít tu správnou rovnováhu, pokud jde o zalévání. Vím, že každá rostlina může mít jiné potřeby, ale nemám jasnou představu, jak často bych měl zalévat třeba kaktusy nebo sukulenty. Taky mě zajímá, jestli je lepší zalévat ráno nebo večer a jak poznám, že má rostlina dostatek vody nebo naopak málo. Občas mám pocit, že když je substrát suchý, tak je potřeba zalít, ale zase jsem slyšel, že některé exotické rostliny nesnášejí přemokření a pak začínají uhnívat. Jak to tedy udělat správně? Jaký je váš názor na frekvenci zalévání exotických rostlin? Měli byste nějaké tipy na to, jak zjistit, kdy je ta správná doba pro zalévání?"

122 slov
1.2 minut čtení
2. 8. 2024
Luboš Maleček

No, tak to je hodně individuální, záleží co máš za rostliny. Kaktusy a sukulenty obecně potřebujou míň vody, takže já je zalévám tak jednou za dva týdny, ale v létě klidně i častějc, když je vedro. Takhle si je hlídej, substrát by měl být suchý na dotek, ale zase ne úplně vyprahlý.

Co se týče doby, doporučuje se spíš ráno, protože voda se pak lépe vstřebá a nezůstane na listech, což by mohlo vést k hnilobě. U některých rostlin poznáš, že mají málo vody podle zvadlých listů nebo když jsou listy takový jako plochý.

Přemokření fakt nesnášej a může to způsobit uhnívání kořenů, takže radši zalévat míň než víc. Zkus prst do substrátu zapíchnout – když je suchý tak zalít, když je mokrý tak počkej. Občas se ti stane, že rostlina bude mít problém i z jiných důvodů než jen z vody, takže sleduj i další příznaky.

145 slov
1.5 minut čtení
26. 8. 2021
Adam Blažek

Zalévání exotických rostlin je fakt oříšek. Kaktusy a sukulenty třeba potřebují zalévat mnohem méně než ostatní rostliny. Oboje se hodně spoléhá na to, jaký mají substrát, ale obecně platí, že když je substrát suchý do hloubky, tak můžeš zalít. Často stačí jednou za 2-3 týdny, ale sleduj je. Pokud máš pocit, že by mohly být přemokřené, radši zkus počkat. A co se týče doby, tak většina lidí doporučuje ráno, protože tak se rostlina hned probudí a může využít vodu. Poznáš to podle listů – pokud začnou žloutnout nebo opadávat, asi mají málo vody. Naopak, pokud máš hnilobné kořeny, to je jasný znak přemokření. Takže zkus zalévat podle potřeby a sleduj je, to je nejlepší rada.

115 slov
1.2 minut čtení
7. 1. 2022
Dominik Vojta
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Nejlepší exotické rostliny do vašich interiérůObjevte, jaké exotické rostliny nejlépe ozdobí vaše obývací prostory a jak je snadno pěstovat i jako začátečník.
1000 slov
10 minut čtení
23. 5. 2020
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky