Meskalin.cz/Fórum/Jak často bych měl zalévat své exotické rostliny?

Jak často bych měl zalévat své exotické rostliny?

Zajímalo by mě, jak často by se měly zalévat exotické rostliny, jako jsou různé druhy kaktusů nebo sukulentů. Jsem poměrně nový v pěstování těchto rostlin a mám obavy, že bych je mohl přelít nebo naopak nechat uschnout. Slyšel jsem různé názory – někteří lidé říkají, že je lepší zalévat méně často a nechat půdu mezi zaléváním pořádně vyschnout, zatímco jiní doporučují častější zálivku, zejména během horkých letních měsíců. Jak to vlastně je? Jak poznám, kdy je čas na další zálivku? Mám sledovat nějaké specifické znaky na rostlině nebo v půdě? A co se týče různých druhů – mají všechny podobné požadavky na zálivku, nebo se to liší? Například co s palmami, nebo s těmi barevnými orchidejemi? Chtěl bych se ujistit, že dělám všechno správně, abych svým rostlinkám poskytl tu nejlepší péči a oni byli zdraví a krásní. Může mi někdo poradit, co funguje? Děkuji!

144 slov
1.4 minut čtení
7. 11. 2023
Jan Nečas

Zalévat exotický rostliny, jako kaktusy a sukulenty, je fakt ošemetný. Většinou platí, že míň je víc. Nech půdu mezi zaléváním pořádně vyschnout. Třeba tak jednou za dva týdny, ale když je vedro, tak klidně i častějc. Důležitý je koukat na rostlinu – když začnou mít měkký a ochablý listy, tak to znamená, že mají málo vody. Naopak, když jsou hnědý nebo měly mokrý kořeny, tak jsi je asi přelil. Každý druh má svý specifika. Například palmy mají rády vlhčí půdu, zatímco orchideje potřebují jinou péči a zálivku podle druhu. Sleduj prostě co dělaj tvoje rostliny a podle toho se řiď. A neboj se experimentovat – s časem to budeš mít v oku.

112 slov
1.1 minut čtení
17. 6. 2024
Petra Blažková

Zalévání exotických rostlin, jako jsou kaktusy a sukulenty, fakt závisí na druhu a podmínkách, ve kterých je máš. Obecně platí, že čím víc světla a tepla, tím častěji je můžeš zalévat. Ale základní pravidlo je - radši méně než víc. Nech půdu mezi zaléváním pořádně vyschnout, ideálně by to mělo být tak do 2-3 týdnů. Kaktusy to zvládnou s minimem vody, zatímco sukulenty potřebují trošku víc. V létě je jasný, že při vyšších teplotách můžeš zálivku trochu zvýšit, ale vždycky kontroluj půdu. Počkej, až bude suchá na dotek. V zimě se většinou zalévá ještě míň. Co se týče jiných rostlin jako palmy nebo orchideje, ty mají jiný režim. Palmy mají rády vlhko, takže tam je třeba zalévat častěji. Orchideje zase potřebují speciální substrát a rozhodně ne stát ve vodě. Takže nejlepší je prostě pozorovat a testovat půdu prstem. Drž se takhle a snad to půjde!

145 slov
1.5 minut čtení
30. 12. 2024
Ladislav Ševčík
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Světlo a vlhkost: Klíčové faktory pro úspěšné pěstování exotických rostlin v interiéruObjevte, jak správně vybrat místo pro exotické rostliny v interiéru, aby dostaly ideální podmínky pro růst. Naučte se důležité faktory jako světlo a v...
1000 slov
10 minut čtení
12. 11. 2022
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky