Meskalin.cz/Fórum/Můžou exotické rostliny přežít v tmavém rohu?

Můžou exotické rostliny přežít v tmavém rohu?

Zajímalo by mě, jestli je možné mít exotické rostliny v místnosti, kde je téměř pořád tma. Mám na mysli nějaký tmavý roh, třeba za pohovkou nebo v místě, kde nesvítí slunce. Slyšel jsem, že některé rostliny jsou schopné přežít i v horších podmínkách, ale jak to vlastně je s těmi, které jsou původem z tropických nebo subtropických oblastí? Vím, že většina exotických rostlin potřebuje světlo, ale co když nemají dostatek přirozeného slunečního záření? Můžou se adaptovat na takové podmínky? Nebo je lepší pro ně najít jiné místo? Také bych byl rád za tipy na konkrétní druhy, které by mohly zvládnout nízkou světelnou hladinu. Jaké jsou vaše zkušenosti s pěstováním exotických rostlin v tmavých prostorách? Funguje to vůbec? Je to riskantní nebo se to může vyplatit? Děkuji za jakékoliv rady a názory!

131 slov
1.3 minut čtení
8. 7. 2024
Jiří Volf

Exotické rostliny většinou potřebují světlo, takže tmavý roh nebude ideální místo. Některé rostliny, jako třeba pothos nebo sansevieria, jsou na nižší světlo víc odolné a zvládnou to lépe než ostatní. Ale i tak – pokud nemají vůbec žádné světlo, tak to není dobrý nápad. Rostlina se může pokusit adaptovat, ale většinou to vede k tomu, že začne chřadnout nebo se vytahuje za světlem, což vypadá blbě. Takže raději zkus najít nějaké místo, kde aspoň občas zasvítí slunce, byť jen trošku. Jestli nemáš jinou možnost, tak zvaž umělý osvětlení, to může hodně pomoct. Mám pár rostlin ve stínu a daří se jim, ale úplná tma je pro většinu exotiků fakt špatná.

110 slov
1.1 minut čtení
23. 2. 2024
Dominik Řezáč

Takže, exotický rostliny v tmavým rohu? No, většina z nich fakt potřebuje slunce, takže pokud je tam úplná tma, moc šancí na přežití nemají. Ale jsou i výjimky, třeba některý druhy pothos nebo sansevieria (hadí rostlina), ty snesou míň světla a pořád budou vypadat celkem dobře.

Tropical plants prostě milujou světlo, ale můžou se adaptovat do určité míry. Pokud se rozhodneš pro tmavší místo, tak je dobrý občas použít umělý světlo, něco jako LEDky, co je ideální pro růst rostlin. Jinak ti pravděpodobně začnou žloutnout listy a nakonec to shodí.

Osobně jsem zkoušel mít pár exotických rostlin za pohovkou a po pár týdnech to nevypadalo moc nadějně. Takže pokud chceš, aby ty rostliny prospívaly, doporučuju najít pro ně lepší místo s aspoň trošku světla. Jinak je to riskantní a spíš se ti to nevyplatí.

134 slov
1.3 minut čtení
9. 12. 2024
Markéta Lacinová
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Světlo a vlhkost: Klíčové faktory pro úspěšné pěstování exotických rostlin v interiéruObjevte, jak správně vybrat místo pro exotické rostliny v interiéru, aby dostaly ideální podmínky pro růst. Naučte se důležité faktory jako světlo a v...
1000 slov
10 minut čtení
12. 11. 2022
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky