Meskalin.cz/Fórum/Kolik vody je moc pro sukulent?

Kolik vody je moc pro sukulent?

Zdravím všechny pěstitele sukulentů! Mám jednu otázku, která mě už delší dobu trápí. Pěstování sukulentů je pro mě zatím novinkou, a tak se snažím zjistit co nejvíc informací, abych svým rostlinkám poskytl to nejlepší. Zajímalo by mě, kolik vody vlastně považujete za moc? Jak poznat, že jsem to s zaléváním přehnal? Slyšel jsem, že sukulenty jsou odolné a zvládnou sucha, ale zároveň prý nesnášejí přemokření. Takže jaké jsou vaše zkušenosti s množstvím vody? Zaléváte je každý týden nebo spíš jednou za měsíc? Co se stane, když je zaliju víc, než by potřebovaly? Můžou třeba uhynout nebo se jenom zkazí kořeny? A co substrát, jak moc by měl být propustný? Rád bych věděl i to, jestli má smysl mít nějakou rutinu v zalévání nebo spíš sledovat vzhled rostliny. Budu vděčný za každou radu a tipy! Díky moc!

136 slov
1.4 minut čtení
30. 12. 2022
Michal Pech

Zdravím, no tak tohle je věčná otázka. Sukulenty jsou fakt odolné, ale jak říkáš, přemokření je pro ně smrtelný. Moc vody poznáš podle žloutnutí listů, nebo když začnou být měkký a vodnatý – to už je špatně. Zalévám je tak jednou za 2-3 týdny v létě a v zimě klidně jednou za měsíc. Ale to záleží na teplotě a vlhkosti. Substrát by měl být propustný, ideálně směs písku a zeminy pro kaktusy. Když je zaliješ moc, kořeny začnou hnít a to už se nedá zachránit. Taky se vyplatí sledovat vzhled rostliny, ona ti sama napoví, co potřebuje. Rutina v zalévání může fungovat, ale radši koukej na to, jak vypadá. Držím palce!

111 slov
1.1 minut čtení
30. 10. 2024
Ivana Hrubá

Jo, sukulenty jsou fakt odolný, ale přemokření je jejich achilova pata. Obecně platí, že bys měl nechat substrát mezi zaléváním pořádně proschnout. Zalévání každý týden je většinou moc, zvlášť v zimě, kdy rostliny spí. Spíš bych doporučil zkusit zalévat tak jednou za dva až čtyři týdny, záleží na počasí a typu sukulentu.

Když to přeženeš s vodou, začne to být problém. Můžeš mít hnilobu kořenů, což může vést k uhynutí rostliny. Příznaky přemokření zahrnují měkké, hnědé nebo žluté listy, což není dobré znamení. Substrát by měl být určitě propustný - použij něco s pískem nebo perlitem. Je dobrý mít rutinu v zalévání, ale hlavně sleduj rostlinu, jak vypadá a jak reaguje. Takže radši méně než víc a buď trpělivej.

119 slov
1.2 minut čtení
31. 8. 2024
Jitka Havelková
Meskalin.cz/Články/Rostliny pro interiér
Světlo a vlhkost: Klíčové faktory pro úspěšné pěstování exotických rostlin v interiéruObjevte, jak správně vybrat místo pro exotické rostliny v interiéru, aby dostaly ideální podmínky pro růst. Naučte se důležité faktory jako světlo a v...
1000 slov
10 minut čtení
12. 11. 2022
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky