Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když moje sukulenty mají málo světla? Můžu je přesunout jinam?

Co dělat, když moje sukulenty mají málo světla? Můžu je přesunout jinam?

Mám doma několik sukulentů, které vypadají, že trpí nedostatkem světla. Špatně rostou, listy jsou jakoby slabé a navíc jsem si všiml, že některé z nich začínají ztrácet barvu. Tak jsem se rozhodl podívat na různá místa v bytě, kde by mohly dostat více slunečního svitu. Ale teď nevím, jestli je dobrý nápad je přesunout do jiného pokoje, kde je víc světla, nebo jestli by to mohlo být pro ně stresující. Jak moc si sukulenty zvykají na změnu prostředí? Můžu je klidně přesunout třeba k oknu, nebo musím být opatrný a přechod nějak usnadnit? Zajímalo by mě taky, jestli existují nějaké tipy na to, jak zajistit dostatek světla pro sukulentní rostliny v bytě. Máte někdo zkušenosti s tímto problémem? Jak jste to řešili vy? Děkuju za rady!

126 slov
1.3 minut čtení
17. 10. 2022
Vladimír Bednář

Když tvoje sukulenty nemají dost světla, tak je určitě dobrý je přesunout k oknu nebo na místo, kde budou mít víc sluníčka. Měly by si na nový prostor zvyknout, ale je dobrý to udělat postupně – třeba je první dny dávat jen na pár hodin na přímý sluneční svit a pak prodlužovat čas. Taky si dej pozor, aby nebyly hned v plném slunci, pokud byly zvyklé na stín. Co se týče dostatku světla v bytě, doporučuje se používat umělé osvětlení jako grow lights, když je to potřeba. A nezapomeň je pravidelně otáčet, aby rostly rovnoměrně. Držím palce!

97 slov
1 minut čtení
4. 11. 2024
Adéla Kuchařová

Když máš sukulenty a vidíš, že se jim nedaří kvůli nedostatku světla, určitě je můžeš přesunout na světlejší místo. Sukulenty se obvykle docela dobře přizpůsobují novému prostředí, ale pokud je přesuneš hned k oknu, kde je hodně slunce, tak je lepší to udělat postupně. Třeba na pár hodin denně a postupně zvyšovat dobu strávenou na slunci, aby si nezpálily listy.

Můžeš taky zkusit umístit je na parapet, kde budou mít dostatek rozptýleného světla. Taky je dobré dávat pozor na to, aby to nebylo na přímém slunci celý den, to by je mohlo spálit. Pokud máš okna na jih, tak tam je ideální místo. Jinak další tipy – můžeš použít umělá osvětlení jako LED lampy pro rostliny, když je v zimě málo světla.

Hlavně nezapomeň, že sukulenty mají rády suchý vzduch a ne moc vody, takže jakmile je přesuneš do nového prostředí, dej pozor na zálivku. Přeju hodně štěstí s tvými rostlinkami!

151 slov
1.5 minut čtení
18. 12. 2024
Vladimír Maleček
Meskalin.cz/Články/Umístění rostlin
Jak využít přirozené osvětlení pro sukulenty ve vašem domověObjevte tajemství, jak správně využít sluneční světlo pro optimální růst sukulentů a jak je umístit, aby prosperovaly v domácím prostředí.
1000 slov
10 minut čtení
29. 1. 2021
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky