Meskalin.cz/Fórum/Může sukulentům škodit přímé slunce na parapetu?

Může sukulentům škodit přímé slunce na parapetu?

Nedávno jsem si pořídil několik sukulentů a teď váhám, jestli je mám nechat na parapetu, kde svítí slunce po celý den. Mám tam kaktus, aloe vera a nějaké další menší rostlinky. Četl jsem, že sukulenty milují slunce, ale je to opravdu bezpečné, aby tam byly vystaveny tak intenzivnímu světlu celou dobu? Občas se mi zdá, že listy vypadají trošku scvrknutě a nevím, jestli to je normální nebo jestli se trápí. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní tipy na to, jak dlouho by měly být na slunci a co by se mohlo stát, kdybych je tam nechal příliš dlouho. Je nutné je nějak chránit před přímým slunečním zářením v těch nejteplejších hodinách dne? Díky moc za všechny rady!

118 slov
1.2 minut čtení
25. 12. 2024
Karel Tomeš

Sukulentům obecně slunce svědčí, ale i oni můžou mít příliš. Pokud máš rostliny na okně, co je slunce peče celý den, mohly by trpět. Zvlášť aloe vera a kaktusy se s tím umí poprat, ale pokud máš nějaké citlivější druhy, tak to může být problém. Ty scvrklý listy můžou znamenat dehydrataci nebo i přehřátí. Zkus je na chvíli dát do stínu nebo aspoň na místo, kde slunce není tak intenzivní, hlavně během poledne. Možná zvaž i nějakou síťku na okno proti přímému slunci. Obecně platí, že ráno a později odpoledne je pro ně lepší světlo než to silný polední. Pozoruj je a podle toho se rozhoduj.

106 slov
1.1 minut čtení
22. 2. 2024
Andrea Jiránková

Sukulentům může přímé slunce na parapetu škodit, hlavně pokud jsou tam celý den bez přestávky. Kaktusy a další sukulenty sice milují světlo, ale někdy je to moc i pro ně. Jestli máš rostlinky, co vypadají scvrkle, může to být známka dehydratace nebo spálení. V těch nejteplejších hodinách dne je dobrý je trochu chránit, třeba je přemístit do stínu nebo je zakrýt nějakou průhlednou textilií. Zkus je postupně zvykat na víc slunce, aby si zvykly, ale dej pozor na přehřátí. Obecně platí, že by měly dostat několik hodin slunce denně, ale ne nutně celodenní pečení. Hlavně sleduj, jak vypadají – pokud listy zhnědnou nebo zčernají, je to špatné znamení.

108 slov
1.1 minut čtení
28. 12. 2023
Milan Tomeš
Meskalin.cz/Články/Umístění rostlin
Jak využít přirozené osvětlení pro sukulenty ve vašem domověObjevte tajemství, jak správně využít sluneční světlo pro optimální růst sukulentů a jak je umístit, aby prosperovaly v domácím prostředí.
1000 slov
10 minut čtení
29. 1. 2021
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky