Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo je nejlepší pro kaktusy?

Jaké hnojivo je nejlepší pro kaktusy?

Zajímalo by mě, jaké hnojivo je nejlepší pro kaktusy? Mám doma pár různých druhů a chci se ujistit, že dostávají to nejlepší. Slyšel jsem, že kaktusy potřebují specifický typ hnojiva, ale nejsem si jistý, jaký by to měl být. Mám používat nějaké organické hnojivo, nebo spíš chemické? A co se týče koncentrace, kolik bych měl nařídit? Vím, že kaktusy mají rády sucho a může se snadno stát, že je přehnojím. Jak často bych měl hnojit a jestli je dobré to dělat v určitém období roku? Co třeba hnojení během vegetačního období versus v zimě? Existují nějaké konkrétní značky, které byste doporučili? Četl jsem také o různých přírodních přísadách jako je kávová sedlina nebo vaječné skořápky – funguje to vůbec? Zkrátka, co byste doporučili jako nejlepší variantu pro zdravý růst mých kaktusů? Děkuji za každou radu!

135 slov
1.4 minut čtení
14. 8. 2023
Hana Macková

Kaktusy by měly dostávat hnojivo, které je určené přímo pro sukulenty a kaktusy. To většinou obsahuje nižší koncentraci dusíku, což je fajn, protože moc živin je může spálit. Dost často se doporučuje 1/4 až 1/2 síly hnojiva, co je na obalu. Hnojit bys měl hlavně během vegetačního období, tedy jaro a léto, zhruba jednou za měsíc. Na podzim a v zimě to úplně vynecháš, protože kaktusy většinou spí. Z chemických hnojiv jsou dobré značky jako například Cactus Mix nebo nějaké univerzální pro sukulenty. A co se týče organických věcí jako kávová sedlina nebo vaječné skořápky – no, občas to lidi používají, ale moc jsem neviděl důkazy o tom, že by to bylo extra efektivní. Takže radši drž ty osvědčené hnojiva určený přímo pro kaktusy a nemělo by to být špatné.

130 slov
1.3 minut čtení
3. 12. 2024
Monika Vlková

Kaktusy potřebují speciální hnojivo, takže určitě se zaměř na hnojivo určené pro sukulenty nebo kaktusy. Můžeš použít buď organické, nebo chemické, ale většina lidí doporučuje tekuté hnojivo s nižší koncentrací. Obvykle je dobrý poměr 1/4 doporučené dávky, protože kaktusy jsou citlivé na přehnojení. Co se týče hnojení, ideální doba je během vegetačního období, což je jaro a léto. V zimě není potřeba vůbec hnojit. Značky jako například Cactus Care nebo nějaké místní značky pro sukulenty fungují dobře. Kávová sedlina nebo vaječné skořápky prý můžou trochu pomoct jako přírodní přísady, ale nečekej zázraky. Drž se hlavně pravidelného hnojení jednou za měsíc, když rostou, a uvidíš, jak krásně porostou.

107 slov
1.1 minut čtení
2. 1. 2025
Zuzana Matějková
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Proč je pravidelné hnojení důležité pro zdraví vašich kaktusů?Zjistěte, jak pravidelné hnojení ovlivňuje růst a vitalitu vašich kaktusů. Objevte vhodná hnojiva pro různé typy kaktusů a tipy na správnou péči.
1000 slov
10 minut čtení
14. 8. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky