Meskalin.cz/Fórum/Proč hnojit kaktusy a jak často?

Proč hnojit kaktusy a jak často?

Nedávno jsem se začal více zajímat o pěstování kaktusů a chtěl bych se zeptat, proč je vlastně důležité hnojit tyto fascinující rostliny. Slyšel jsem, že kaktusy potřebují určité živiny, ale jaké to jsou a co se stane, když je nedostanou? Jakým způsobem hnojivo ovlivňuje jejich růst a zdraví? A co se týče frekvence hnojení, jak často bych měl kaktusy hnojit, aby měly dostatek živin bez toho, aby došlo k přehnojení? Četl jsem, že během vegetačního období by to mohlo být jinak než v zimě, ale nevím přesně, jak na to. Napadá mě, jestli existují nějaké specifické tipy na hnojení, které by se daly uplatnit právě na různé druhy kaktusů. Ať už se jedná o ty menší nebo větší, přece jenom každý potřebuje jinou péči. Mohli byste mi prosím poradit, jaké druhy hnojiv jsou nejlepší pro kaktusy a jestli mám raději volit tekuté nebo granule? Zajímalo by mě také, jestli je možné použít domácí hnojiva nebo raději zůstat u těch komerčně vyráběných? Vím, že každá rostlina je jiná, ale byl bych rád za jakékoli tipy nebo rady. Děkuju.

177 slov
1.8 minut čtení
18. 1. 2022
Jiří Baloun

Hnojení kaktusů je dost důležitý krok, protože i když jsou to tvrdé rostliny, potřebují nějaké živiny na to, aby rostly a vypadaly zdravě. Hlavně v období vegetace, což je obvykle jaro a léto, je dobré jim dodat hnojivo, které obsahuje dusík, fosfor a draslík. Tyhle živiny pomáhají kaktusům rozvíjet kořeny a květy. Bez hnojení můžou začít slábnout nebo i uhynout, protože substrát se vyčerpá.

Frekvence hnojení by měla být zhruba jednou za měsíc během vegetačního období. V zimě většinou kaktusy spí, takže tam stačí hnojit minimálně nebo vůbec. Co se týče typu hnojiva, lepší jsou tekutá hnojiva určená přímo pro sukulenty a kaktusy. Granule taky fungujou, ale s nimi je víc práce při aplikaci.

Domácí hnojiva jako kompost nebo banánové slupky mohou fungovat, ale radši bych doporučil něco z obchodu, co je speciálně vyrobené pro kaktusy. Každý druh kaktusu může mít trochu jiné potřeby, takže je dobré se podívat na konkrétní informace pro ten svůj. Takže zkrátka: hnojit ano, ale s mírou a správným typem.

164 slov
1.6 minut čtení
5. 1. 2025
Božena Pernicová

Hnojení kaktusů je dost důležitý krok, protože tyhle rostliny potřebujou živiny, aby dobře rostly a prospívaly. Kaktusy potřebují hlavně dusík, fosfor a draslík, ale i další minerály jako železo nebo hořčík. Když jim tyhle živiny nedáš, můžeš si všimnout, že zpomalí růst, ztrácí barvu a obecně začnou trpět.

Co se týče frekvence hnojení, tak během vegetačního období (obvykle jaro a léto) je fajn hnojit jednou za měsíc. V zimě, když jsou kaktusy v klidovém stádiu, hnojení většinou nedává smysl, tak to klidně vynechej.

Pokud jde o typy hnojiv, tak tekutá hnojiva jsou super praktická. Můžeš je snadno naředit a aplikovat při zalévání. Granule jsou taky fajn, ale musíš si dávat pozor na to, jak moc a kdy je dávat.

Domácí hnojiva můžou fungovat, ale většinou je lepší držet se komerčně vyráběných produktů určených přímo pro kaktusy. Ty mají správný poměr živin a jsou speciálně navržený pro tyhle rostliny. Takže pro začátek to chce dobré hnojivo pro kaktusy a trochu praxe. Každý kaktus má svoje potřeby, tak se neboj experimentovat.

169 slov
1.7 minut čtení
14. 1. 2024
Jakub Mareš
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Proč je pravidelné hnojení důležité pro zdraví vašich kaktusů?Zjistěte, jak pravidelné hnojení ovlivňuje růst a vitalitu vašich kaktusů. Objevte vhodná hnojiva pro různé typy kaktusů a tipy na správnou péči.
1000 slov
10 minut čtení
14. 8. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky