Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo je nejlepší pro kaktusy?

Jaké hnojivo je nejlepší pro kaktusy?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám takový dotaz ohledně hnojení našich malých zelených kamarádů. Jsem relativně nováček v pěstování kaktusů a chtěla bych zjistit, jaké hnojivo je vlastně to nejlepší pro tyto rostliny. Slyšela jsem o různých typech hnojiv, od tekutých po granulované, ale nejsem si jistá, co by pro kaktusy bylo ideální. Všude se píše něco jiného a já bych se ráda vyhnula chybám, které by mohly moje kaktusy poškodit nebo dokonce zabít. Jak často by se měly kaktusy hnojit? Mám také obavy z přehnojení, protože vím, že kaktusy nejsou tak náročné jako jiné rostliny. Mohli byste mi doporučit konkrétní značku nebo typ hnojiva, který by byl vhodný třeba pro růst nebo květ? A co třeba bio hnojiva? Pomůže to opravdu v jejich vývoji? Díky moc za všechny rady a tipy, moc mi to pomůže!

137 slov
1.4 minut čtení
27. 8. 2024
Zdeněk Hrdlička

Nejlepší hnojivo pro kaktusy je speciální hnojivo určené pro sukulenty a kaktusy, většinou mají vyšší poměr draslíku a nižší poměr dusíku. Můžeš zkusit tekuté hnojivo, třeba značky jako Cactus Jack nebo nějaké bio hnojivo na bázi mořských řas, to je fajn. Hnojíš je tak jednou za měsíc během vegetačního období, což je jaro a léto. V zimě bych to nedělal, kaktusy spí. S přehnojením opatrně, stačí málo. Můžeš se podívat na granulované hnojivo, to vydrží déle, ale nezapomeň ho dobře rozmíchat do substrátu. Rozhodně se vyhni běžným hnojivům pro květiny, ty jsou moc silné. Bio hnojiva jsou super, rostliny z toho mají víc živin a přírodního původu, ale zas to není nutnost. Tak hodně štěstí s kaktusy!

117 slov
1.2 minut čtení
4. 12. 2023
Patrik Zeman

Hnojení kaktusů je fakt důležitý, ale musíš to brát v potaz, že kaktusy jsou dost nenáročný. Obecně se doporučuje používat speciální hnojivo pro sukulenty nebo kaktusy, které má nízký obsah dusíku a víc draslíku a fosforu. Třeba tekuté hnojivo jako Cactus Juice nebo něco od firmy BioBizz je dost oblíbený a funguje fajn. Granulovaný typ taky může být ok, ale dej pozor na dávkování.

Hnojit bys měla tak jednou za měsíc v období růstu, což je většinou jaro a léto. Na podzim a zimu to fakt nechej, to bys je jen zbytečně stresovala. Přehnojení je problém, takže radši míň než víc – kaktusy to snesou, ale když je přehnojíš, mohou začít hnít. Bio hnojiva? Pokud chceš něco přírodního, zkus třeba kompost nebo vermikompost, ale s tím opatrně. Kaktusy to milují, ale moc živin může být špatně. Takže opatrně a hodně zkoušej. Hodně štěstí!

142 slov
1.4 minut čtení
12. 3. 2024
Petra Vlčková
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Proč je pravidelné hnojení důležité pro zdraví vašich kaktusů?Zjistěte, jak pravidelné hnojení ovlivňuje růst a vitalitu vašich kaktusů. Objevte vhodná hnojiva pro různé typy kaktusů a tipy na správnou péči.
1000 slov
10 minut čtení
14. 8. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky