Meskalin.cz/Fórum/Jak se starat o orchideje v zimě?

Jak se starat o orchideje v zimě?

Orchideje jsou nádherné rostliny, které dokážou ozdobit každý domov, ale co s nimi v zimě? Mám strach, že moje orchideje během chladných měsíců trpí a nevím přesně, jak o ně správně pečovat. Jaké by měly být ideální podmínky pro jejich růst, když venku mrzne? Zajímalo by mě, jak často je zalévat a jestli je potřeba nějaká speciální výživa v zimním období. Slyšel jsem, že by se neměly dávat do průvanu, ale co když je místnost špatně větraná? Jak mám chránit kořeny před mrazem a jak se vyhnout přelití? A co světlo? Jak moc slunce potřebují, když dny jsou tak krátké? Někdo mi říkal, že je dobré používat zvlhčovač vzduchu, ale je to nutné? Jak zajistit, aby orchideje zůstaly zdravé a krásné i během zimního období? Jaké máte tipy na údržbu a jakým chybám se vyhnout? Myslím, že bych mohl zkusit i nějaké speciální substráty nebo hnojiva, ale nejsem si jistý, co přesně by mělo být pro zimní péči nejlepší. Bude to pro ně příliš stresující? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady!

172 slov
1.7 minut čtení
9. 12. 2024
Božena Krausová

Orchideje v zimě potřebujou trošku jinou péči než v létě. Hlavně pozor na teplotu, ideálně kolem 18-22 stupňů, ale nesmíš je dávat přímo k topení. Zalévej je míň než v létě, tak jednou za 10-14 dní stačí. Nezapomeň, že kořeny nesmí stát ve vodě, jinak zhnijou. Co se týče světla, dej je k oknu, ale ne na přímé slunce, jinak se spálí. Zvlhčovač vzduchu je fajn, protože orchideje milujou vlhko, ale pokud ho nemáš, tak občas můžeš mističku s vodou vedle nich dát. Hnojení v zimě není nutný, klidně ho vynechej nebo použij slabší koncentraci. A průvan – jasně, to nedělej, ale zase je dobrý větrat. Takže když místnost špatně větraná, občas otevři okno na chvíli. Nezapomeň si hlídat substrát, ten by měl být pro orchideje speciální a vzdušný. Když dodržíš tyhle základní věci, tak by ti měly orchideje přežít zimu v pohodě.

143 slov
1.4 minut čtení
14. 1. 2025
Miroslav Stehlík

Orchideje v zimě potřebují trochu jinou péči, než v létě. Hlavně je důležitý teplý a světlý prostor, ale pozor, aby na ně nesvítilo přímé slunce, to by je mohlo popálit. Zalévat bys je měl tak jednou za 10-14 dní, záleží na vlhkosti v místnosti. Ideálně je ponořit do vody na pár minut a pak nechat dobře okapat, aby kořeny nebyly v mokru dlouho.

Co se týče vzdušné vlhkosti, zvlhčovač vzduchu by mohl pomoct, ale pokud nemáš, zkus je občas postříkat nebo dát na tácek s vodou a kamínky, aby se zvýšila vlhkost kolem. Průvan jim může ublížit, takže je drž dál od oken a dveří.

Hnojení v zimě moc nedoporučuje, protože orchideje většinou odpočívají. Pokud chceš, můžeš použít nějaké slabší hnojivo jednou za měsíc. Substrát by měl být stále vzdušný a dobře drenážovaný, žádné těžké zeminy.

Nepřelévej je, raději dej pozor na jejich kořeny – pokud jsou hnědé a měkké, to znamená přelití. Když se o ně postaráš takhle, měly by v zimě přežít bez problémů. Snaž se být trpělivý a sleduj jejich reakce.

171 slov
1.7 minut čtení
11. 1. 2025
Štěpán Pospíšil
Meskalin.cz/Články/Náročnost pěstování
Průvodce náročností pěstování tropických orchidejí: Jak na to?Zjistěte, jak úspěšně pěstovat tropické orchideje doma! Tento průvodce hodnotí náročnost populárních druhů a nabízí tipy pro jejich správnou péči.
1000 slov
10 minut čtení
28. 7. 2024
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky