Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když listy orchidejí začnou žloutnout?

Co dělat, když listy orchidejí začnou žloutnout?

Nedávno jsem si všiml, že moje orchideje mají nějaký problém. Všiml jsem si, že listy začaly žloutnout, což mě dost znepokojuje. Mám je už nějakou dobu a nikdy se mi to ještě nestalo. Zajímalo by mě, co by mohlo způsobovat tohle žloutnutí? Nejspíš to může být známka nějaké nemoci nebo špatné péče, ale nejsem si jistý. Zkoušel jsem je přesadit do nového substrátu a dávat jim víc světla, ale změna zatím nepřišla. Mám strach, že je to vážné a že bych mohl přijít o svoje krásné květiny. Mohli byste mi prosím poradit, co všechno by mohlo způsobovat žloutnutí listů u orchidejí? Jaké jsou příznaky, podle kterých bych mohl rozpoznat, jestli je to něco vážného? A co bych měl udělat pro to, abych jim pomohl? Zajímá mě jak správná zálivka, tak i hnojení či umístění na světle. Je možné, že se jim dělá špatně i z přílišného sluníčka? Jak moc by měly být zalévány? Jak často je potřeba hnojit? Vím, že každá rostlina je jiná a potřebuje jinou péči, ale rád bych se dozvěděl co nejvíce informací. Budu velmi vděčný za jakékoliv rady a tipy od vás, kdo máte více zkušeností s péčí o orchideje. Děkuji moc za pomoc!

198 slov
2 minut čtení
16. 1. 2025
Robert Pecka

Žloutnutí listů orchidejí může mít pár příčin. První věc, co bys měl zkontrolovat, je zálivka. Orchideje nemají rády, když mají mokré kořeny dlouho, takže radši je zalévej, až substrát vyschne. Pokud je substrát stále mokrý, můžeš mít problém s kořeny a to může způsobit žloutnutí listů.

Další důvod může být nedostatek živin. Hnojit bys měl zhruba jednou za měsíc, ale pozor na to, abys to nepřehnal. Můžeš použít speciální hnojivo pro orchideje.

A co se světla týče, zkus se ujistit, že je máš na vhodném místě. Příliš přímého slunce může spálit listy, na druhou stranu málo světla taky není ideální. Zkus najít nějaký kompromis.

Je dobré sledovat i další příznaky, jako jsou skvrny na listech nebo šedý povlak - to by mohlo znamenat plísně nebo škůdce. Pokud se situace nezlepší, zvaž přesazení do čerstvého substrátu. Držím palce!

136 slov
1.4 minut čtení
13. 10. 2024
Pavla Havelková

Žloutnutí listů orchidejí může mít několik příčin. První věc, na kterou je dobré se podívat, je zalévání. Orchideje nemají rády přemokření, takže pokud je zaléváte moc často, může to způsobit hnilobu kořenů a následné žloutnutí listů. Zkus se ujistit, že substrát mezi zálivkami dobře vysychá.

Dále světlo – orchideje potřebují dostatek rozptýleného světla, ale přímé slunce může také způsobit spálení listů. Pokud máš orchideje blízko okna, zkontroluj, jestli nejsou přepálené. Hnojení by mělo být jednou za 2-4 týdny v období růstu, ale nejdřív je dobré si přečíst specifika pro daný typ orchideje.

Můžeš se také podívat na škůdce nebo plísně, ty taky dovedou potrápit. Pokud to vypadá vážně, tak je dobré provést přesazení do čerstvého substrátu a zkontrolovat kořeny. Všechny tyhle faktory hrají roli, tak se snaž zjistit, co děláš špatně a udělej změny postupně.

133 slov
1.3 minut čtení
7. 9. 2024
Ivana Hrubá
Meskalin.cz/Články/Náročnost pěstování
Průvodce náročností pěstování tropických orchidejí: Jak na to?Zjistěte, jak úspěšně pěstovat tropické orchideje doma! Tento průvodce hodnotí náročnost populárních druhů a nabízí tipy pro jejich správnou péči.
1000 slov
10 minut čtení
28. 7. 2024
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky