Meskalin.cz/Fórum/Nejlepší čas na přesazení orchidejí

Nejlepší čas na přesazení orchidejí

Zajímalo by mě, kdy je vůbec nejlepší čas na přesazení tropických orchidejí? Mám doma několik krásných kousků a začínám si všímat, že už nevypadají tak svěže jako dřív. Přemýšlím, jestli by to mohlo být tím, že potřebují nový substrát nebo větší květináč. Slyšel jsem, že některé rostliny je dobré přesazovat na jaře, když začínají růst, ale nejsem si jistý, jestli je to i případ orchidejí. Mohli byste mi prosím poradit? Jaké signály bych měl sledovat, abych věděl, že je čas na přesazení? A co se týče období, je lepší to udělat na jaře, nebo jsou i jiné vhodné časy během roku? Rád bych se vyhnul tomu, abych orchidejím ublížil, takže každá rada by pro mě byla velmi cenná.

118 slov
1.2 minut čtení
30. 7. 2024
Martina Malíková

Přesazení orchidejí je fakt důležitý, když už nevypadají moc dobře. Obecně se doporučuje přesazovat na jaře, to je takový nejlepší čas, protože rostliny začínají růst a jsou aktivnější. Můžeš taky sledovat, jestli kořeny vycházejí ven z květináče nebo jestli je substrát už rozpadlý a vypadá jako bláto – to jsou jasný signály, že je potřeba je vzít a dát do novýho. Pokud máš pocit, že už substrát moc nefunguje nebo se orchidej nerozvíjí, tak bych se nebál ji přesadit i jindy během roku, ale jaro je pro to asi nejlepší. Takže pokud máš nějaký podezření, klidně do toho jdi!

99 slov
1 minut čtení
18. 1. 2025
Kristýna Němcová

Jasně, přesazení orchidejí je dost důležitý krok. Obecně se doporučuje dělat to na jaře, když začínají růst. V té době jsou orchideje aktivní a lépe snášejí stres z přesazení. Pokud vidíš, že kořeny už lezou ven z květináče nebo substrát vypadá rozpadlý a starý, tak je určitě čas na nový substrát. Můžeš si taky všimnout, že listy žloutnou nebo se zdají být měkké, což může být další signál, že orchidej potřebuje lepší podmínky. Když už budeš přesazovat, dej pozor na to, abys použil speciální substrát pro orchideje, aby měly dostatek vzduchu ke kořenům. Takže pokud si nejsi jistej, jaro je většinou ta nejlepší doba na akci.

106 slov
1.1 minut čtení
17. 1. 2025
Milan Sýkora
Meskalin.cz/Články/Náročnost pěstování
Průvodce náročností pěstování tropických orchidejí: Jak na to?Zjistěte, jak úspěšně pěstovat tropické orchideje doma! Tento průvodce hodnotí náročnost populárních druhů a nabízí tipy pro jejich správnou péči.
1000 slov
10 minut čtení
28. 7. 2024
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky