Meskalin.cz/Fórum/Jaké světlo potřebují kaktusy v hydroponii?

Jaké světlo potřebují kaktusy v hydroponii?

Chtěl bych se zeptat, jaké světlo je ideální pro pěstování kaktusů v hydroponickém systému. Zajímá mě, jestli je lepší používat umělé osvětlení, nebo jestli stačí přirozené světlo z okna. Jakou intenzitu a spektrum by měly mít žárovky, aby kaktusy rostly zdravě a silně? Slyšel jsem, že některé kaktusy potřebují opravdu hodně světla, zatímco jiné jsou víc tolerantní na stín. Také by mě zajímalo, jak dlouho by mělo být světlo zapnuté během dne, jestli je to 12 hodin nebo více. A co třeba teplota? Jak to ovlivňuje potřebu světla? Mám doma slunečný parapet, ale obávám se, že v zimě to nebude stačit. Jestli máte nějaké tipy nebo zkušenosti s pěstováním kaktusů v hydroponii a jejich osvětlením, budu moc vděčný za každou radu. Děkuju!

122 slov
1.2 minut čtení
26. 12. 2024
Matěj Kříž

Kaktusy potřebujou hodně světla, to je fakt. Pokud máš slunečný parapet, tak to může být fajn na léto, ale v zimě to stačit nebude. Umělý osvětlení je super volba, hlavně LEDky, ty mají dobrý spektrum a nízkou spotřebu. Hlavně by měly mít modrou a červenou část spektra, to pomáhá kaktusům růst. Intenzita by měla být alespoň 200-400 µmol/m²/s, ale klidně víc, pokud to můžeš zvládnout. Co se týče doby svícení, tak ideálně 12-16 hodin denně. Teplota taky hraje roli - kaktusy milujou teplo, takže když je tepleji, potřebujou ještě víc světla. Pozor si dej na přelití, hydroponie je fajn, ale kaktusy nemaj rády mokro. Takže v tomhle systému opatrně s vodou. Držím palce!

113 slov
1.1 minut čtení
12. 11. 2024
Žaneta Králová

Kaktusy potřebujou fakt hodně světla, tak pokud máš slunečný parapet, může to být ok, ale v zimě to může být problém. U umělého osvětlení doporučuju LEDky s plným spektrum, ty jsou nejlepší. Intenzita by měla být aspoň 200-400 µmol/m²/s, ale čím víc, tím líp. Osvětlení by mělo být zapnuté tak 12-16 hodin denně. Teplota taky hraje roli, kaktusy mají rády teplo, takže když je tepleji, můžou snést i víc světa. Jestli máš možnost, tak v zimě bych přidal umělé světlo, jinak ti můžou ztrácet sílu a moc růst nebudou.

89 slov
0.9 minut čtení
4. 12. 2024
Viktor Hampl
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Ideální podmínky pro růst kaktusů a sukulentů v hydroponickém systémuTento článek se zaměřuje na optimální podmínky pro pěstování kaktusů a sukulentů v hydroponických systémech, včetně teploty, vlhkosti a osvětlení.
1000 slov
10 minut čtení
26. 9. 2024
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky