Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat sukulenty v hydroponii?

Můžu pěstovat sukulenty v hydroponii?

Zajímalo by mě, jestli je možné pěstovat sukulenty v hydroponii. V minulosti jsem měl pár kousků doma a docela se mi dařilo, ale teď bych chtěl zkusit něco nového, a to právě hydroponické pěstování. Vím, že sukulenty jsou většinou zvyklé na suché podmínky a dobře odvodněné půdy, ale přijde mi, že hydroponie má své výhody, jako je úspora místa a snadnější kontrola nad živinami. Taky jsem slyšel, že některé druhy sukulentů se přizpůsobují lépe než jiné. Myslíte si, že by se daly pěstovat třeba mých oblíbených Echeverií nebo Haworthie? A co ty specifické potřeby ohledně světla a výživy? Jaká je nejlepší metoda pro hydroponické pěstování sukulentů, co všechno bych měl mít na paměti? Rád bych slyšel i vaše zkušenosti, jestli už někdo z vás zkoušel takový způsob pěstování a jaké měly výsledky. Je to vůbec rozumný krok pro sukulenty, nebo by bylo lepší se držet klasického pěstování v půdě? Díky za rady!

152 slov
1.5 minut čtení
26. 11. 2024
Dominik Řezáč

Pěstování sukulentů v hydroponii je možný, ale není to úplně jednoduchý. Sukulenty jako Echeverie a Haworthie mají rády dobré odvodnění a sucho, takže když je dáš do hydroponického systému, musíš hodně hlídat, aby nekončily ve vodě. Některý lidi používají různé materiály jako keramické kuličky nebo perlit, aby vytvořili lepší podmínky pro kořeny.

Co se týče živin, tak sukulenty potřebují méně hnojiva než jiný rostliny, takže doporučuje se slabší roztok. Světlo je taky důležitý – vyžadujou dostatek slunečního svitu, takže se ujisti, že budou na dobře osvětleným místě.

Osobně jsem to zkoušel a s pár kouskama jsem měl úspěch, ale musel jsem se naučit, kdy je zalévat a jakou koncentraci živin používat. Je to o pokusech a omylech, ale pokud máš už zkušenosti se sukulenty v půdě, tak bys mohl mít i úspěch v hydroponii. Rozhodně dává smysl vyzkoušet něco novýho, ale budeš muset dávat pozor na ty specifický potřeby, co maj.

151 slov
1.5 minut čtení
10. 1. 2025
Ivana Králová

Pěstovat sukulenty v hydroponii je sice možné, ale má to svý specifika. Sukulenty jako Echeverie a Haworthie jsou zvyklé na suché podmínky, takže je potřeba dávat pozor na množství vody. Hydroponie nabízí výhody, jako efektivní využití místa a kontrolu nad živinama, ale můžeš mít problém s kořeny, pokud přeliješ. Měj na paměti, že potřebují dostatek světla – ideálně sluneční světlo nebo dobré umělé osvětlení. Co se týče výživy, tak používej slabě koncentrované živiny, protože sukulenty nejsou zvyklé na velké množství. Osobně jsem to zkoušel a výsledky byly smíšené – některý kousky chytly pěkně, jiný rychle hnily. Zkus to, ale buď opatrný s vodou a sleduj je, ať neuhní jak se to snadno stává.

113 slov
1.1 minut čtení
11. 11. 2024
Renata Vaňková
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Ideální podmínky pro růst kaktusů a sukulentů v hydroponickém systémuTento článek se zaměřuje na optimální podmínky pro pěstování kaktusů a sukulentů v hydroponických systémech, včetně teploty, vlhkosti a osvětlení.
1000 slov
10 minut čtení
26. 9. 2024
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky