Meskalin.cz/Fórum/Jaké živiny potřebují kaktusy v hydroponii?

Jaké živiny potřebují kaktusy v hydroponii?

Zdravím vás všechny, chtěl bych se zeptat na něco, co mě už delší dobu trápí. Slyšel jsem, že pěstování kaktusů v hydroponii je skvělý způsob, jak jim zajistit ideální podmínky pro růst, ale mám trochu chaos v tom, jaké živiny vlastně potřebují. Různé zdroje uvádějí různé informace, a tak jsem se rozhodl obrátit se na vás, zkušenější pěstitele. Jaké specifické živiny by měly být součástí výživového roztoku pro kaktusy? Je potřeba nějaké speciální hnojivo nebo stačí běžné hnojivo pro sukulenty? A co mikroživiny? Slyšel jsem, že některé z nich jsou pro kaktusy klíčové, ale nevím, které to přesně jsou a v jakém množství je přidávat. Dále mě zajímá, jestli je potřeba nějaký rozdíl v živinách pro různé druhy kaktusů nebo jestli to platí obecně pro všechny. Jak často byste doporučili měnit výživový roztok a jak sledovat, jestli mají kaktusy dostatek živin? Bude mi stačit základní složení, nebo je dobré experimentovat s různými kombinacemi? Předem díky za vaše rady a tipy!

160 slov
1.6 minut čtení
6. 11. 2024
Adéla Tvrdíková

Kaktusy v hydroponii potřebujou hlavně vyvážený poměr živin. Základem by mělo být hnojivo s vyšším poměrem draslíku a fosforu, protože tyhle živiny podporují květ a plody. Běžný hnojivo pro sukulenty většinou stačí, ale máš možnost zkusit i speciální hydroponické hnojivo. Nezapomeň na mikroživiny jako železo, zinek a mangan, ty jsou pro kaktusy fakt důležitý, jinak můžeš mít problém s jejich růstem. Co se týče různých druhů kaktusů, tak obecně platí, že základní živiny jsou podobný, ale specifika se můžou lišit. Měnit roztok doporučuju tak jednou za měsíc, aby se nezanesly soli a ostatní nežádoucí látky. Sledování zdraví kaktusů je celkem jednoduchý - když mají hezkou barvu a rostou, je to dobrý znamení. Experimentování s různýma kombinacema může bejt zajímavý, ale začni s něčím osvědčeným a pak to upravuj podle sebe.

130 slov
1.3 minut čtení
6. 1. 2025
Jan Vacek

Kaktusy v hydroponii potřebují trochu jiný přístup než normální rostliny. V zásadě platí, že potřebují vyvážený poměr živin jako N-P-K (dusík, fosfor, draslík), ale pro kaktusy bys měl mít nižší podíl dusíku. Hodně lidí používá hnojiva pro sukulenty, což může být dobrá volba, ale doporučuje se kontrolovat, jestli mají dostatek mikroživin jako železo, mangan a zinek. Tyhle prvky jsou pro kaktusy dost důležitý. Co se týče koncentrace, tak začni s menším zředěním hnojiva a postupně zvyšuj, když uvidíš, že jim to svědčí.

Jak často měnit roztok? To záleží na množství vody a jak rychle ji kaktusy absorbují. Někteří doporučují měnit roztok každé 2-4 týdny. Sledovat můžeš podle barvy rostlin nebo podle toho, jak rychle rostou - pokud se jim nedaří, může to být známka nedostatku živin. Experimentování s různými kombinacemi je fajn, ale drž se základního složení a uvidíš, co funguje nejlíp. A jo, některé druhy kaktusů můžou mít specifické požadavky, takže sleduj jednotlivé potřeby těch svých.

157 slov
1.6 minut čtení
11. 12. 2024
Bohuslav Šulc
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Ideální podmínky pro růst kaktusů a sukulentů v hydroponickém systémuTento článek se zaměřuje na optimální podmínky pro pěstování kaktusů a sukulentů v hydroponických systémech, včetně teploty, vlhkosti a osvětlení.
1000 slov
10 minut čtení
26. 9. 2024
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky