Meskalin.cz/Fórum/Jak nejlépe vystavit moje kaktusy na okně?

Jak nejlépe vystavit moje kaktusy na okně?

Zdravím všechny, už delší dobu se snažím pěstovat kaktusy a mám v nich velkou vášeň. Mám několik různých druhů, ale pořád se trápím s tím, jak je co nejlépe vystavit na okně, aby měly ideální podmínky pro růst. Vím, že kaktusy potřebují dostatek slunečního světla a také správnou teplotu, ale to, jak je umístit na parapet, je pro mě stále záhadou. Je lepší je mít na jižním okně, nebo by se měly umístit na východní straně? Jak moc je důležitá vzdálenost od skla? Mám obavy, že by se mohly spálit, když na ně bude svítit přímé slunce. A co zálivka? Jak to ovlivňuje jejich pozici na okně? Kromě toho, jak mám zajistit, aby vzduch mohl kolem nich volně cirkulovat? Zkrátka, jaké jsou nejlepší tipy pro vystavení kaktusů na okně, abych měl zdravé a krásné rostliny? Děkuji za všechny rady!

139 slov
1.4 minut čtení
21. 12. 2022
Bohumil Kysela

Obecně platí, že kaktusy milujou sluníčko, takže nejlepší je mít je na jižním okně. Ale když je tam moc horko nebo slunce hodně pálí, tak můžeš zkusit i východní stranu, tam je taková jemnější energie. Co se týče vzdálenosti od skla, snaž se je nedávat úplně na kraj, protože sklo může v létě udělat skleník a spálit jim listy. Tak 10-15 cm od skla by mohlo být ideální. Zálivka je důležitá, ale ne přeplachovat! Kaktusy radši sucho než mokro, takže dej pozor, aby ti neuhníly. A co se týče cirkulace vzduchu, tak to chceš mít volné – nezapomínej na to, aby kolem nich mohl vzduch proudit, takže je nedej těsně vedle sebe. No a občas je otáčej, aby rostly rovnoměrně. Držím palce s kaktusy!

124 slov
1.2 minut čtení
12. 4. 2024
Bedřich Kolář

No, tak kaktusy fakt milujou sluníčko, takže ideální je jih nebo západ. Na východě budou mít méně přímého slunce, což může být pro některý druhy lepší, pokud se bojíš spálení. Důležitý je ale, aby byly od skla aspoň kousek dál, tak 10-15 cm, aby se nespálily od horka. Zálivka se pak hodně dělá podle ročních obdobích – v létě víc, v zimě skoro nic. A ventilace? To je klíčový, dej je většinou do vzdušného prostoru, ne moc natěsno k sobě. Takže pokud máš okno s mřížkou nebo nějakým větracím otvorem, bude to fajné. Drž je na sluníčku a pozor na přelití, jinak ti zhnijou.

104 slov
1 minut čtení
3. 2. 2024
Milan Pazdera
Meskalin.cz/Články/Dekorativní misky a stojany
Kreativní způsoby, jak vystavit vaše kaktusy a sukulenty v interiéruObjevte fascinující způsoby, jak vystavit kaktusy a sukulenty v interiéru. Inspirujte se našimi tipy na dekorativní aranžmá a prezentaci rostlin, kter...
1000 slov
10 minut čtení
7. 9. 2022
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky