Meskalin.cz/Fórum/Nejlepší místo pro sukulenty v bytě?

Nejlepší místo pro sukulenty v bytě?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Ráda bych se s vámi podělila o jednu otázku, která mi leží na srdci. Mám doma několik sukulentů a kaktusů, které jsem si nedávno pořídila, ale teď nevím, kde je vlastně umístit, aby se jim dařilo co nejlépe. Slyšela jsem, že sukulenty potřebují hodně světla, ale zároveň jsem také četla, že příliš přímého slunce může být pro některé druhy škodlivé. Jak to teda s tím světlem je? Je lepší umístit je na parapet okna, nebo spíš někam dál, kde svítí rozptýlené světlo? Co třeba kouty bytu, kde je méně světla? Mohou tam sukulenty přežít? A co teplota - můžu je mít v chladnějších místnostech nebo potřebují teplo? A co vlhkost vzduchu, jak moc to ovlivňuje jejich růst? Taky by mě zajímalo, jestli jsou nějaké konkrétní kombinace rostlin, které by se k sobě hodily na jednom místě. Vím, že některé sukulenty se mohou navzájem podporovat, tak bych ráda slyšela vaše zkušenosti. Prostě hledám to nejlepší místo pro svoje sukulenty v bytě a budu vděčná za každou radu či tip. Díky moc!

174 slov
1.7 minut čtení
6. 5. 2024
Kristýna Hájková

Sukulentům se většinou daří na světlých místech, ale jak říkáš, je to o rovnováze. Parapet je fajn, ale pozor na přímé slunce, hlavně v létě. Můžeš zkusit místo, kde svítí rozptýlené světlo, třeba za závěsem nebo trochu dál od okna. Kouty bytu s málo světla nejsou ideální, ale některé sukulenty to zvládnou – chce to sledovat, jak reagují. Co se teploty týče, většinou preferují teplo, ale chladnější místnosti jako kuchyně nebo koupelna by neměly být problém, pokud nejsou úplně studené. Vlhkost taky hraje roli; moc vlhka jim nesvědčí, takže radši sušší vzduch. Pokud jde o kombinace rostlin, tak třeba společně kaktusy a echeverie vypadají hezky a dobře si rozumí. Zkus experimentovat a uvidíš, co se jim bude líbit.

118 slov
1.2 minut čtení
13. 10. 2024
Hana Havlová

Sukulenty fakt milujou světlo, takže nejlepší místo je určitě na parapetu. Ale pozor, ne všechny snesou přímý sluneční svit celý den, některé můžou dostat spálené lístky. Takže pokud máš okno, co je na jih, dej je radši trošku dál nebo je střídej s nějakou rostlinou, co umí rozptýlit světlo. Kouty bytu s málo světlem pro ně nejsou ideální, tam se jim moc dařit nebude, spíš odumřou. Co se týče teploty, většinou preferuj teplejší místa, sukulenty milujou teplo. Vlhkost vzduchu taky hraje roli – čím sušší vzduch, tím lépe pro ně. Když je v bytě hodně vlhko, může to být problém. A ohledně kombinací rostlin – určitě můžeš dávat dohromady různé sukulenty, ale dej pozor na ty, co mají podobné nároky na péči. Některé kaktusy zvládají víc slunce než jiný sukulent. Držím palce, ať ti rostlinky krásně rostou!

137 slov
1.4 minut čtení
11. 5. 2024
Martina Špačková
Meskalin.cz/Články/Dekorativní misky a stojany
Kreativní způsoby, jak vystavit vaše kaktusy a sukulenty v interiéruObjevte fascinující způsoby, jak vystavit kaktusy a sukulenty v interiéru. Inspirujte se našimi tipy na dekorativní aranžmá a prezentaci rostlin, kter...
1000 slov
10 minut čtení
7. 9. 2022
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky