Meskalin.cz/Fórum/Jak vystavit kaktusy, aby se pěkně vyjímaly na poličce?

Jak vystavit kaktusy, aby se pěkně vyjímaly na poličce?

Mám doma několik kaktusů a sukulentů a přemýšlím, jak je nejlépe vystavit, abych je mohl ukázat na poličce. Rád bych, aby to vypadalo opravdu hezky a abych je měl pořád na očích. Zatím mám jen nějaké květináče, ale nevím, jestli je mám dávat všechny vedle sebe, nebo spíš někam rozložit. Je lepší je kombinovat s jinými rostlinami, nebo je mít samostatně? Taky mě zajímá, jakou výšku květináčů zvolit, jestli radši nízké nebo vyšší. A co nějaké dekorace kolem? Má smysl přidávat nějaké kameny nebo dřevo? Jak by měla vypadat ideální polička pro kaktusy? A co světlo? Mám je dávat na místo s hodně sluníčka, nebo by mohly být i na místě s nepřímým světlem? Jaké jsou vaše tipy a triky pro vystavení kaktusů tak, aby to vypadalo opravdu stylově a zároveň prakticky? Rád bych se dozvěděl o různých stylech aranžmá a také o tom, co se osvědčilo vám. Jak máte své kaktusy uspořádané vy? Díky za jakoukoliv radu!

158 slov
1.6 minut čtení
12. 8. 2023
Matěj Slavík

Kaktusy a sukulenty se dají vystavit fakt pěkně, stačí pár triků. Zkus je rozložit po poličce, ne všechny vedle sebe, aby každá rostlina měla prostor vyniknout. Můžeš je kombinovat s jinými rostlinami, ale dávej pozor na to, abys nemíchal ty, co mají rády víc vody s těmi suššími. Co se týče květináčů, nízké vypadají lépe a opticky to zvětší prostor, ale klidně můžeš použít i nějaký vyšší pro kontrast. Kolem kaktusů klidně přidej dekorace jako kamínky nebo kusy dřeva, to hezky doplní celkový vzhled. Ideální je umístit je na místo s dostatkem světla, ale pozor na přímé slunce, když je moc horko, mohli bys to spálit. Takže občas zkus nepřímé světlo nebo stín. Záleží taky na stylu – minimalistické uspořádání působí elegantně, ale klidně můžeš zvolit i něco bohatšího a pestřejšího. Měj na paměti, že kaktusy potřebují vzduch a není dobré je dávat příliš blízko sebe. Takhle to u mě funguje a kaktusy jsou šťastný!

155 slov
1.6 minut čtení
17. 10. 2023
Matěj Kolman

No tak, první věc, co bych udělal, je uspořádat kaktusy podle velikosti. Měly by být v různých výškách, aby to vypadalo zajímavě. Třeba ty menší dej do přední části a větší dozadu. Pokud máš víc druhů, zkus je kombinovat – třeba s nějakými nízkými sukulenty, aby to nebylo nudné. Co se týče květináčů, radši asi nižší, ty vyšší působí trochu těžkopádně.

Kde to vystavit? To chce pořádný světlo! Kaktusy milujou sluníčko, ale pokud nemáš možnost je dát na slunný parapet, tak aspoň na místo s jasným nepřímým světlem.

Jako dekorace kolem bych doporučil nějaké přírodní prvky – pár kamenů nebo kusy dřeva to oživí. Ale nepřežeň to s tím, ať to nevypadá jak v zoo. Takže jo, polička s kaktusy by měla mít strukturu a rozmanitost, ale zároveň to chce zachovat i nějakou čistotu. Hlavně ať je to praktický a dá se to snadno zalévat.

145 slov
1.5 minut čtení
24. 6. 2024
David Pospíšil
Meskalin.cz/Články/Dekorativní misky a stojany
Kreativní způsoby, jak vystavit vaše kaktusy a sukulenty v interiéruObjevte fascinující způsoby, jak vystavit kaktusy a sukulenty v interiéru. Inspirujte se našimi tipy na dekorativní aranžmá a prezentaci rostlin, kter...
1000 slov
10 minut čtení
7. 9. 2022
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky