Meskalin.cz/Fórum/Jak správně kombinovat různé druhy kaktusů ve společném květináči?

Jak správně kombinovat různé druhy kaktusů ve společném květináči?

Nedávno jsem se rozhodl, že si vytvořím vlastní mini zahrádku s kaktusy a sukulenty a chtěl bych se zeptat, jak vlastně správně kombinovat různé druhy kaktusů ve společném květináči. Myslím si, že to může vypadat opravdu zajímavě, když se různorodé tvary a velikosti těchto rostlin spojí na jednom místě, ale nevím, jestli je to dobrý nápad. Může být problém s jejich potřebami na světlo nebo vodu? Jaké druhy by se měly lépe snášet spolu? A co třeba velikost květináče? Mám použít větší květináč nebo spíš menší, aby měly kaktusy dostatek prostoru? Zajímalo by mě také, jestli je lepší mít dominantní kaktus jako hlavní prvek a kolem něj menší druhy, nebo to nechat na náhodě. Napadl mě třeba mix větších a menších kaktusů, ale nevím, jak to nakombinovat tak, aby to vypadalo hezky a zároveň rostliny prosperovaly. Všiml jsem si také, že některé kaktusy mají různé požadavky na zalévání – co s tím? Nebo jestli je lepší kombinovat kaktusy z různých oblastí jejich výskytu? A co substrát – mám použít nějaký speciální nebo stačí obyčejná směs? Jak poznám, že se kaktusy cítí dobře a že spolu vycházejí? Byl bych moc rád za tipy a rady od lidí, kteří už mají zkušenosti s kombinováním různých kaktusů."

204 slov
2 minut čtení
6. 10. 2021
Božena Navrátilová

Takže, co se týče kombinování kaktusů, je to vcelku jednoduchý, ale chce to trochu plánování. Měj na paměti, že většina kaktusů chce hodně slunce, tak je nedávej do stínu. Co se vody týče, většina z nich má radši sucho, takže se snaž o kaktusy, co mají podobné požadavky na zálivku. Taky se vyhni kombinování těch, co potřebujou různou péči – třeba jeden kaktus chce sucho a ten druhý víc vlhka.

Velikost květináče záleží na tom, kolik rostlin chceš dát dohromady. Když dáš víc menších kaktusů do většího květináče, dej pozor, aby měly dost místa a vzduchu kolem sebe. Dominantní kus může vypadat super, ale klidně to nechej volně – jenom dej pozor na to, aby větší kaktusy nepřekryly ty menší.

Pokud jde o substrát, speciální směs pro sukulenty a kaktusy je ideální, protože zajišťuje dobrou drenáž. Poznáš, že se jim daří podle toho, jak rostou – pokud mají zdravou barvu a pár nových výhonů, jsi na dobré cestě. Takže hodně štěstí s tvou mini zahrádkou!

165 slov
1.7 minut čtení
22. 3. 2024
Emil Karásek

Kombinování kaktusů může být fakt zábava, ale je dobrý mít na paměti pár věcí. První věc, co bych doporučil, je vybrat si kaktusy, který mají podobné požadavky na světlo a vodu. Třeba některý kaktusy potřebujou víc sluníčka, zatímco jiný snesou i mírný stín. Určitě se vyhni kombinaci kaktusů, který mají různý potřeby na zálivku – to by mohlo skončit špatně.

Pokud jde o velikost květináče, větší je lepší, protože kaktusy potřebují prostor pro kořeny, ale nesmí být zas moc velký, aby substrát příliš nezapláchnul vodu. Co se týče uspořádání, dominantní kaktus uprostřed vypadá hezky a kolem něj menší druhy to doplní. Zkus mixovat různé výšky a tvary.

Substrát by měl být dobře propustný – speciální směs pro sukulenty je ideální. A pokud chceš mít pestrost, klidně mísíš druhy z různých oblastí, ale hlavně dej pozor na jejich potřeby. Když kaktusy začnou růst a vypadat zdravě, tak by měly být v pohodě. Pokud začnou žloutnout nebo hnilobit, tak to asi nebude ono. Tak hodně štěstí s mini zahrádkou!

166 slov
1.7 minut čtení
21. 11. 2023
Denisa Marešová
Meskalin.cz/Články/Dekorativní misky a stojany
Jak kombinovat různé druhy sukulentů a kaktusů ve společných miskách?Návod na správné seskupení rostlin podle jejich potřeb a vizuální harmonie pro milovníky sukulentů a kaktusů.
1000 slov
10 minut čtení
10. 5. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky