Meskalin.cz/Fórum/Kaktusy a sukulenty pohromadě? Jak to bude s vodou?

Kaktusy a sukulenty pohromadě? Jak to bude s vodou?

Přemýšlím, jak to vlastně je s pěstováním kaktusů a sukulentů v jednom květináči. Zjistila jsem, že existují různé názory na to, jestli je dobrý nápad je mít spolu, když mají obě skupiny rostlin tak odlišné potřeby na vodu. Kaktusy většinou vyžadují méně vody a snesou sucho, zatímco některé sukulenty, i když jsou také odolné, mohou potřebovat víc vlhkosti. Co se stane, když je dám dohromady? Nebude to pro ně katastrofa? Jaké jsou vaše zkušenosti s kombinováním těchto rostlin? Můžou spolu žít v harmony, nebo spíš skončí tak, že jeden z nich bude trpět? Co máte za rady ohledně péče o tyto rostliny, když je pěstujete společně? Taky by mě zajímalo, jestli se dá nějak najít vhodná směs substrátu, která by uspokojila obě skupiny. Budu ráda za každou radu nebo zkušenost!

130 slov
1.3 minut čtení
29. 4. 2024
Bedřich Kopal

Myslím, že kombinace kaktusů a sukulentů může fungovat, ale musíš být opatrná s vodou. Kaktusy opravdu snesou sucho a potřebují méně vody, zatímco některé sukulenty mají rády víc vlhkosti. Takže je to o tom najít zlatou střední cestu. Měla jsem kaktusy s tlustými listy a docela to šlo, ale musela jsem hlídat, jak často zalévám.

Doporučuju použít dobře propustný substrát, třeba směs písku a perlitu s trochou zeminy. To by oběma skupinám mělo vyhovovat, protože voda rychle odtéká a kořeny se nezahnívají. Zalévat opatrně – radši méně a častěji zkontroluj, jestli substrát vyschl, než přidáš další vodu.

Je dobrý mít na paměti, že ne všechny sukulenty jsou stejné. Některé jako aloe nebo echeveria snesou sucho líp než třeba jadeitka. Celkově to chce trošku experimentování a sledování, jak se rostliny chovají. Pokud začne jeden z druhů trpět, tak to chce přehodnotit jejich umístění nebo způsob zalévání.

145 slov
1.5 minut čtení
26. 12. 2024
Jitka Šindelářová

Když pěstuješ kaktusy a sukulenty pohromadě, může to být trochu risk, ale dá se to udělat. Hlavní problém je s vodou, protože kaktusy potřebují opravdu málo a sukulenty občas víc. Zvlášť když máš sukulent, co chce vlhčí půdu. Pokud je dás dohromady, hrozí, že jeden bude trpět - buď ten, co chce víc vody, uhníje, nebo kaktus dostane málo.

Doporučuji vybrat druhy, co mají podobné potřeby. Například některé menší sukulenty snesou více sucha, takže by mohly zvládnout život s kaktusy. Co se substrátu týče, zkus směs pro kaktusy a přidej trochu písku nebo perlitu pro lepší odvodnění. Taky je dobrý dávat pozor na zalévání – radši méně než víc a pak se podívat, jak reagují. Když to doladíš, tak by to mohlo fungovat. Jen si dej pozor na ty extra mokré sukulenty.

132 slov
1.3 minut čtení
22. 10. 2024
Robert Bílek
Meskalin.cz/Články/Dekorativní misky a stojany
Jak kombinovat různé druhy sukulentů a kaktusů ve společných miskách?Návod na správné seskupení rostlin podle jejich potřeb a vizuální harmonie pro milovníky sukulentů a kaktusů.
1000 slov
10 minut čtení
10. 5. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky