Meskalin.cz/Fórum/Jak kombinovat sukulenty a kaktusy v jedné misce?

Jak kombinovat sukulenty a kaktusy v jedné misce?

Zajímalo by mě, jaký je vlastně nejlepší způsob, jak zkombinovat různé druhy sukulentů a kaktusů do jedné misky. Mám doma pár kaktusů a sukulentů, které bych chtěla mít pěkně pohromadě, ale nevím, jak na to. Jaké rostliny by se mohly dobře doplňovat, aby to vypadalo hezky a aby se navzájem neubližovaly? Taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké specifické požadavky na půdu nebo zálivku, které bych měla vzít v úvahu. Je lepší volit rostliny s podobnými potřebami na světlo nebo si mohu dovolit experimentovat s různými druhy? A co se týká velikosti misek, jak velká by měla být, když plánuju kombinaci více druhů? Někdo mi říkal, že je dobré mít v misku nějakou drenáž, ale jak to udělat správně, aby to fungovalo? Bude lepší použít kamínky nebo nějakou speciální směs do kaktusů? Děkuju za všechny rady a tipy! Ráda bych viděla i nějaké příklady hezkých aranžmá.

146 slov
1.5 minut čtení
8. 12. 2022
Lenka Doleželová

Kombinace sukulentů a kaktusů je super nápad! Důležitý je vybrat rostliny, který mají podobný režim na zalévání a světlo, jinak se ti některý z nich nebudou dařit. Třeba echeverie a malé kaktusy se dobře snášejí, protože potřebují hodně světla a málo vody. Co se týče půdy, určitě zvol speciální směs na kaktusy, ta je propustnější a udrží kořeny v suchu. Drenáž je fakt důležitá – stačí na dno misky nasypat pár cm kamínků nebo drcené cihly, to pomůže odvodnit přebytečnou vodu. Miska by měla být dostatečně velká, aby se rostliny měly kam rozrůst. Většinou tak 20-30 cm průměr je fajn pro kombinaci několika druhů. No a co se aranžmá týče, můžeš hrát s výškou rostlin – třeba vyšší kaktus uprostřed a kolem něj nižší sukulenty. Vypadá to pak lépe. Pokud chceš vidět inspiraci, mrkni na Pinterest nebo Instagram – tam je spousta hezkých příkladů.

144 slov
1.4 minut čtení
8. 12. 2023
Milan Navrátil

Kombinace sukulentů a kaktusů je super nápad! Hlavně si dej pozor na to, aby měly podobné nároky na světlo a zálivku. Většina sukulentů a kaktusů má ráda hodně sluníčka, takže je dobré je postavit k oknu. Co se týče půdy, nejlepší je použít speciální substrát pro kaktusy a sukulenty, ten je dobře drenážní. Drenáž rozhodně nezapomeň, klidně použij kamínky na dno misky – pomůže to vodě odtéct a kořeny se nespálí. Miska by měla být dostatečně hluboká a široká na to, aby se rostliny měly kam rozrůst. Já osobně doporučuju začít se menšími rostlinami, pak to bude vypadat lépe pohromadě. Můžeš zkusit zkombinovat různé tvary a barvy – třeba nějaký plazivý sukulent s pár kulatými kaktusy. Vypadá to fakt pěkně! Tak hodně štěstí s aranžováním!

125 slov
1.3 minut čtení
10. 6. 2024
Jan Růžička
Meskalin.cz/Články/Dekorativní misky a stojany
Jak kombinovat různé druhy sukulentů a kaktusů ve společných miskách?Návod na správné seskupení rostlin podle jejich potřeb a vizuální harmonie pro milovníky sukulentů a kaktusů.
1000 slov
10 minut čtení
10. 5. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky