Meskalin.cz/Fórum/Jak správně kombinovat kaktusy a sukulenty v jednom květináči?

Jak správně kombinovat kaktusy a sukulenty v jednom květináči?

Už delší dobu se pokouším o to, abych v jednom květináči spojil kaktusy a sukulenty, ale nějak se mi to nedaří. Vím, že obě skupiny rostlin mají podobné potřeby co se týče zálivky a sluníčka, ale pořád mám obavy, jestli je to vůbec dobrý nápad. Jaký je ideální poměr mezi kaktusy a sukulenty? Měli bychom dávat větší kaktusy spolu s menšími sukulenty, nebo je lepší mít je v jedné vrstvě? A jakou zeminu vlastně použít? Slyšel jsem, že některé směsi jsou lepší než jiné, ale nevím, co by pro ně bylo vhodné. Dále se ptám na zálivku – jak často by se mělo zalévat takovou kombinaci? Nechci, aby jedna skupina trpěla kvůli druhé. Taky bych rád věděl, co dělat, když si začnou konkurovat o světlo, nebo když některé rostliny budou růst rychleji než jiné. Jak poznat, že jim to vyhovuje, a kdy už bych měl zasáhnout? A nakonec, jakým způsobem se vlastně kaktusy a sukulenty prolínají co se týče jejich vzhledu? Mám strach, že se mi to celé nepovede a budu mít v květináči nehezkou směsici. Máte někdo nějaké tipy nebo zkušenosti s tímto kombinováním? Děkuji za jakoukoli radu!

189 slov
1.9 minut čtení
24. 12. 2021
Zdeňka Sedláčková

Kombinování kaktusů a sukulentů může být fakt fajn, ale chce to pár tipů. Hlavně se zaměř na to, aby měly podobné nároky na světlo a zálivku, což většinou mají. Nejdřív, co se zeminy týče, nejlepší je směs pro kaktusy a sukulenty. Ta má dobrou drenáž a pomůže zabránit hnilobě kořenů.

Co se týká poměru, klidně můžeš míchat menší sukulenty s kaktusy, ale dej pozor, aby ti větší nezakrývaly světlo těm menším. V jedné vrstvě to asi fungovat nebude moc dobře, spíš to chce nějakou strukturu – vyšší kaktusy vzadu a nižší sukulenty vpředu.

Zálivka? Zkoušej zalévat tak jednou za dva týdny, ale fakt záleží na počasí a vlhkosti vzduchu. Když je teplo, tak klidně častěji, ale pamatuj, že radši míň než víc. Pokud uvidíš, že některé rostliny začínají růst rychleji nebo se snaží dostat ke světlu víc než ostatní, tak je třeba je přehodit nebo otočit květináč.

Jak poznáš, že jim to vyhovuje? Když vypadají zdravě a mají husté barvy – žádné zvadlé listy nebo žluté skvrny.

Jinak co se vzhledu týče, můžeš vytvořit zajímavou kompozici s různými tvary a barvami – třeba zelené sukulenty s šedými kaktusy vypadají fajn. Takže zkus experimentovat a uvidíš, co ti bude fungovat! Hlavně se neboj zkoušet nové věci.

202 slov
2 minut čtení
11. 8. 2023
Hana Hladíková

Kombinovat kaktusy a sukulenty v jednom květináči může být fajn, ale chce to trochu rozmyslu. Ideálně bys měl mít podobné druhy, co mají stejný nárok na světlo a vodu. Kaktusy většinou potřebují víc slunce než některé sukulenty, takže tohle je třeba hlídat. Poměr – klidně tak 60/40, víc kaktusů, pokud se ti líbí. Co se týče velikosti, lepší je mít menší sukulenty kolem větších kaktusů, ne že je dáš do jedné vrstvy – pak si o světlo konkurují. Zemina – použij speciální směs na sukulenty a kaktusy, má dobrý odtok a je propustná, což je pro ně důležité. Zálivka? V létě klidně jednou za týden, ale pozor na přemokření! To pak trpí všechny. Když začne jedna rostlina růst rychleji, můžeš ji přesadit jinam. Hlídej si barvy a tvar – pokud ti kombinace začne připadat divná nebo nehezká, zkus to přeorganizovat. Hlavně si užívej tu pestrost, to je na tom to nejlepší!

151 slov
1.5 minut čtení
12. 10. 2023
Vladimír Průcha
Meskalin.cz/Články/Trendy v pěstování
Jak efektivně kombinovat kaktusy a sukulenty v jednom květináči?Objevte techniky a tipy, jak esteticky a funkčně kombinovat kaktusy a sukulenty v jednom květináči pro jedinečný vzhled a zdravý růst.
1000 slov
10 minut čtení
16. 5. 2020
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky