Meskalin.cz/Fórum/Co potřebuji vědět, když pěstuju kaktusy a sukulenty spolu?

Co potřebuji vědět, když pěstuju kaktusy a sukulenty spolu?

Zajímalo by mě, jaké jsou nejlepší praktiky pro pěstování kaktusů a sukulentů společně v jedné nádobě. Mám doma pár různých druhů a přemýšlím, jestli je vlastně dobrý nápad je mít pohromadě. Existují nějaké speciální podmínky, které bych měl dodržovat, aby se jim dařilo? Jaký je ideální substrát pro tyto rostliny, když je chci kombinovat? A co třeba zálivka – jak často zalévat, když mám v jednom květináči kaktusy a sukulenty? Mám obavy, že některé druhy mohou mít rozdílné nároky na vodu a slunce, takže bych rád věděl, jestli je to problém. Jak moc se liší péče o ně, pokud jde o světlo a teplotu? A co hnojení? Mohu používat stejné hnojivo pro obě skupiny nebo existují nějaké speciální tipy? Rád bych se dozvěděl také o škůdcích a chorobách – jsou kaktusy a sukulenty náchylnější k něčemu jinému, pokud rostou vedle sebe? Jak to zvládnout preventivně? Také by mě zajímalo, jestli je lepší mít je v jedné velké nádobě nebo spíše v menších. Jaký je váš názor na kombinaci různých druhů? Všechno mě to hodně zajímá a chci se ujistit, že jim vytvořím co nejlepší podmínky. Co byste mi doporučili?

189 slov
1.9 minut čtení
5. 1. 2025
Jaroslav Němec

Když pěstuješ kaktusy a sukulenty dohromady, tak je to v pohodě, ale je dobrý dávat pozor na jejich potřeby. Většina kaktusů a sukulentů má ráda hodně světla, takže vyber místo, kde budou mít dostatek slunce. Substrát by měl být propustný, ideálně směs pro kaktusy a sukulenty – to znamená písek, perlitu nebo nějaký jemný štěrk. Zálivka je důležitá, ale ne přehánět – většinou stačí zalévat jednou za dva týdny v létě a ještě méně v zimě. Každopádně vždycky kontroluj, jestli substrát mezitím vyschnul.

Pokud jde o hnojení, můžeš použít stejné hnojivo, co pro kaktusy, ale moc s tím to nepřeháněj – tak jednou za měsíc v období růstu. Škůdci jsou problém tak i tak, ale sleduj hlavně svilušky a molice. Prevence je důležitá – udržuj rostliny zdravé a větrej místo.

Co se týče velikosti nádoby – větší nádoba je OK, pokud má dobré odvodnění, ale pokud chceš mít víc druhů pohromadě, menší květináče můžou být lepší pro jednotlivý rostliny. Kombinace různých druhů je fajn, jen dej pozor na to, aby měly podobné nároky na vodu a světlo. Tak jo, ať se daří!

181 slov
1.8 minut čtení
12. 12. 2024
Libor Pazdera

Takže, když pěstuješ kaktusy a sukulenty dohromady, měl bys mít na paměti pár důležitých věcí. První věc je substrát – nejlepší je nějaký propustný, klidně si pořiď speciální zeminu na kaktusy a sukulenty nebo si udělej směs s pískem, perlitem nebo štěrkem. Je fakt důležité, aby kořeny měly dost vzduchu a aby se ti tam nedržela voda.

Co se týká zálivky, tak to je ošemetné. Obecně platí, že míň je víc. Záleží na druzích, ale většinou zalévej až když substrát úplně uschne. Můžeš zkoušet i takovou metodu "ponožky" – prostě ponoř substrát do vody na chvilku a pak nechej oschnout.

Pokud jde o světlo, většina kaktusů i sukulentů má ráda hodně slunce. Ale pozor na to, když je dáš k sobě, tak se ujisti, že všichni mají dost světla. Některé sukulenty snesou víc stínu než kaktusy, takže bys mohl mít problém, pokud je třeba dáš do tmavší části.

Teplota? Většina z nich má ráda teplo, takže pokojová teplota většinou stačí. Ale pozor na mráz, to by mohlo být špatný. Hnojení – používej hnojivo pro sukulenty a kaktusy, ale dej si pozor na koncentraci. Méně je někdy víc.

Škůdci a nemoci? Jo, jsou náchylnější na různé plísně nebo svilušky, hlavně když jsou přelité vodou. Takže to chce hlídat a občas prohlédnout listy.

Co se týká nádob – klidně můžeš mít v jedné velké nádobě několik druhů, ale dej pozor na to, aby měly dost prostoru a nebyly natlačené. Když budeš mít menší květináče, můžeš lépe kontrolovat zálivku a světlo pro každého zvlášť.

Takže buď opatrnej a sleduj je! Kombinovat se to dá bez problémů, ale chce to trošku péče.

264 slov
2.6 minut čtení
14. 7. 2024
Barbora Bečková
Meskalin.cz/Články/Trendy v pěstování
Jak efektivně kombinovat kaktusy a sukulenty v jednom květináči?Objevte techniky a tipy, jak esteticky a funkčně kombinovat kaktusy a sukulenty v jednom květináči pro jedinečný vzhled a zdravý růst.
1000 slov
10 minut čtení
16. 5. 2020
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky