Meskalin.cz/Fórum/Jaké rostliny se hodí k sobě, když chci kombinovat kaktusy a sukulenty?

Jaké rostliny se hodí k sobě, když chci kombinovat kaktusy a sukulenty?

Přemýšlím o tom, jaké rostliny bych mohl zkombinovat, když už mám doma nějaké kaktusy a sukulenty. Chtěl bych vytvořit takovou malou oázu plnou různých tvarů a barev, ale vůbec si nejsem jistý, které druhy by si navzájem sedly. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní kombinace kaktusů a sukulentů, které by spolu dobře vypadaly a zároveň měly podobné nároky na světlo a zálivku. Slyšel jsem, že některé sukulenty jako například aloe nebo echeveria se dají dobře pěstovat vedle kaktusů, ale není mi jasné, zda je to pravda. Jaké máte zkušenosti s tímto? Měly by mít rostliny podobné podmínky, nebo se dá pěstovat i něco úplně jiného vedle? A co třeba péče o ně? Nechci, aby mi některé rostliny uhynuly kvůli špatné kombinaci. Také mě zajímá, jestli je lepší volit nižší nebo vyšší rostliny do stejného květináče, abych vytvořil hezkou kompozici. Máte nějaké tipy na konkrétní druhy nebo třeba i rady ohledně pěstování těchto kombinací? Jaký je váš názor na sdílení prostoru mezi těmito exotickými kráskami?

165 slov
1.7 minut čtení
19. 5. 2023
Karel Suchý

Takže, když chceš kombinovat kaktusy a sukulenty, tak určitě se zaměř na to, že většina z nich má ráda hodně slunce a málo vody. Aloe je super volba, vedle kaktusů klidně. Echeveria taky, protože je to hezká rostlina a dá se k sobě dobře ladit jak barevně, tak tvarově.

Můžeš zkusit třeba i haworthii nebo crassulu - obě jsou odolné a mají podobné nároky na péči. Co se týče výšky, tak lepší je mít mix – vyšší kaktusy a kolem nich nižší sukulenty, vypadá to líp a nezaclání si navzájem.

Hlavně nezapomínej na dobrý drenážní systém v květináči, to je klíčové, aby ti to neuhynulo kvůli přemokření. A pokud jde o zálivku, dávej pozor – radši méně než víc. Takže jo, kombinovat jde spoustu druhů, jen dej pozor na jejich potřeby.

131 slov
1.3 minut čtení
22. 1. 2022
Bedřich Janda

Kombinace kaktusů a sukulentů je super nápad! Mám pár tipů, co se mi osvědčilo. Aloe je fajn vedle kaktusů, protože mají podobné nároky na světlo a zálivku. Echeveria taky jde dobře s různýma kaktusama, obě tyhle rostliny mají rády dost slunce a málo vody, což je ideální.

Pokud chceš různé výšky, zkus třeba dát menší sukulenty kolem většího kaktusu, to vypadá hezky a dodá to kompozici hloubku. Taky si dej pozor na tu zeminu – dobře drenážní je klíčový, aby ti to neuhynulo.

Péče o ně není nic složitýho, stačí dodržovat ty základní věci – moc nezalévat a mít je na sluníčku. Myslím, že si to užiješ, když si s tím trochu pohraješ. Ty rostliny si spolu fakt rozumí, tak se neboj experimentovat!

123 slov
1.2 minut čtení
16. 1. 2022
Jan Štěpán
Meskalin.cz/Články/Trendy v pěstování
Jak efektivně kombinovat kaktusy a sukulenty v jednom květináči?Objevte techniky a tipy, jak esteticky a funkčně kombinovat kaktusy a sukulenty v jednom květináči pro jedinečný vzhled a zdravý růst.
1000 slov
10 minut čtení
16. 5. 2020
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky