Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat sukulenty ve vodě? Jak to funguje?

Můžu pěstovat sukulenty ve vodě? Jak to funguje?

Zajímalo by mě, jestli je možné pěstovat sukulenty pouze ve vodě. Slyšel jsem, že někteří lidé to dělají, ale nevím, jestli je to pro rostliny dobré. Jak vlastně takové pěstování funguje? Mohou sukulenty přežít dlouhou dobu bez půdy, nebo potřebují nějaký speciální způsob, jak dostat živiny? Co se stane, když je dám do vody a pak zapomenu vyměnit vodu, za jak dlouho to může být problém? Zkoušel jsem to s jedním menším sukulentem a přemýšlím, jestli bych měl zkusit i další druhy. Myslím si, že voda by mohla být fajn alternativa k tradičnímu pěstování v substrátu. Ale nevím, jestli jsou na to sukulenty vůbec přizpůsobené. Mám strach, že by mohly začít hnít nebo něco podobného. A co kořeny? Jak se vyvíjejí v prostředí bez půdy? Můžete mi prosím říct nějaké zkušenosti a rady ohledně pěstování sukulentů ve vodě? Je na to nějaký speciální trik nebo něco, co bych měl vědět, než začnu experimentovat? Byl bych moc vděčný za jakékoli tipy či doporučení.

162 slov
1.6 minut čtení
16. 10. 2023
Miroslav Machač

Sukulenty ve vodě? No, to není úplně běžný způsob pěstování. Tyhle rostliny jsou zvyklé na suché prostředí, takže když je dáš do vody, můžeš mít problém. Některé druhy sice přežijí krátkodobě, ale většinou se to nedoporučuje. Kořeny sukulentů nejsou přizpůsobené pro dlouhodobé ponoření ve vodě a snadno začnou hnít.
Pokud už zkoušíš jednoho sukulenta ve vodě, tak ho musíš často kontrolovat. Voda by se měla měnit každých pár dní, jinak se v ní může udělat plíseň nebo se objevují bakterie, což je problém.
Je pravda, že někteří lidé experimentují s hydroponií, ale to vyžaduje víc znalostí a speciální živiny. Pokud chceš zkusit další sukulenty, radši je dej do půdy. Je to pro ně mnohem lepší a budeš mít víc úspěchů.

122 slov
1.2 minut čtení
8. 4. 2023
Jiří Kadlec

Pěstování sukulentů ve vodě je trochu risk, ale dá se to. Některé druhy, jako třeba některé druhy Echeveria nebo Sedum, se dají snadno zakorenit ve vodě. Je dobré začít s malými rostlinkami a sledovat, jak se jim daří. Voda může nahradit půdu na krátkou dobu, ale sukulenty většinou potřebují substrát, aby měly dostatek živin a vzduchu pro kořeny.

Pokud dáš sukulenty do vody, dej pozor na to, aby nebyly úplně ponořené – stačí jen, aby kořeny byly ve vodě. Hlavně vyměňuj vodu pravidelně, jinak ti začnou hnit. Může to být pár dní až týden, ale pak už to může být problém. Jakmile začne voda zapáchat nebo se objeví řasy, je jasné, že je potřeba ji vyměnit.

Kořeny se v těhle podmínkách vyvíjejí jinak než v zemi – můžou být trochu křehčí a citlivější. Vodu berou jako zdroj vlhkosti, takže jestli zkusíš další sukulenty, drž se spíš těch odolnějších. Zkus to s pár rostlinkama a uvidíš, jak se jim bude dařit. Jen buď opatrný s tím přeléváním a sleduj je pečlivě.

168 slov
1.7 minut čtení
26. 11. 2022
Václav Pazdera
Meskalin.cz/Články/Trendy v pěstování
Hydroponie pro sukulenty: Jak na to?Objevte tajemství hydroponického pěstování sukulentů, nejnovější metody a tipy pro zdravé rostliny bez klasických substrátů.
1000 slov
10 minut čtení
19. 12. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky