Meskalin.cz/Fórum/Jak pěstovat sukulenty v hydroponii bez půdy?

Jak pěstovat sukulenty v hydroponii bez půdy?

Zajímá mě, jak na to, když bych chtěl pěstovat sukulenty v hydroponii, ale nemám žádnou půdu. Slyšel jsem, že je to možné, ale nikdy jsem to nedělal. Jaké jsou nejlepší metody pro pěstování těchto rostlin bez tradičního substrátu? Mám nějaké konkrétní sukulenty na mysli, třeba echinopsis nebo agave, a chtěl bych vědět, co všechno budu potřebovat. Jaké materiály jsou nejvhodnější pro hydroponické pěstování? Mám se starat o vodu nebo živiny jinak než u klasického pěstování v květináčích? A jak často bych měl měnit vodu nebo přidávat hnojiva? A co světlo, je potřeba více umělého osvětlení nebo stačí slunce? Napadá mě také, jestli existují nějaké speciální triky pro udržení těchto rostlin zdravých a aby se mi dobře dařilo i bez půdy. A co kořeny, budou se vyvíjet jinak a jaké jsou rizika spojená s hydroponií? Zajímalo by mě také, jestli je těžké začít s tímto způsobem pěstování nebo je to spíš pro pokročilé zahradníky. Každopádně bych rád slyšel zkušenosti a tipy od někoho, kdo už něco takového zkoušel. Jaké jsou vaše doporučení a rady pro úspěšné pěstování sukulentů v hydroponii?

179 slov
1.8 minut čtení
12. 10. 2024
Vojtěch Roubal

Pěstování sukulentů v hydroponii je fakt zajímavý způsob, jak se o ně starat. V podstatě nepotřebuješ žádnou půdu, ale musíš mít dobrý systém pro přívod vody a živin. Místo substrátu můžeš použít různé materiály jako keramzit, perlit nebo minerální vlnu. Tyhle materiály pomáhají zadržením vlhkosti a zároveň umožňují kořenům dýchat.

Hlavně si dej pozor na vodu. Musíš mít kvalitní hydroponické hnojivo, co obsahuje všechny potřebné živiny. Obecně platí, že bys měl měnit vodu každé 2-3 týdny, ale záleží na tom, jak moc rostliny rostou a jak je teplo. Pokud je to možné, snaž se jim zajistit dostatek světla – ideálně slunečního, ale pokud nemáš dostatek přirozeného světla, umělé osvětlení je taky ok.

Kořeny se asi budou vyvíjet jinak než ve standardním květináči, takže je dobrý sledovat, jestli nevypadají nezdravě – třeba hniloba. Může být trochu náročnější začít s hydroponií, ale když si to osaháš, tak se to dá zvládnout i pro začátečníky. Hlavně buď trpělivý a experimentuj s různými metodami a zjistíš, co tvým sukulentům vyhovuje nejvíc.

165 slov
1.7 minut čtení
23. 4. 2024
Alena Coufalová

Pěstování sukulentů v hydroponii je fajn způsob, jak obejít půdu. Hlavně budeš potřebovat nějaký dobrý hydroponický systém, jako je NFT nebo DWC. Taky se hodí koupit hydroponické médium, třeba perlitu nebo kokosové vlákno, který ti pomůže udržet vodu a vzduch pro kořeny.

Pokud jde o vodu, tak ji musíš pravidelně měnit, ideálně každé dva týdny, a nezapomeň přidat vhodné hnojivo – něco speciálně pro sukulenty a kaktusy. Hlavně to nesmíš přehnat s živinami, protože sukulenty si nepotřebují brát moc. Osvětlení – slunce je super, ale pokud nemáš dostatek přirozeného světla, tak umělý zdroj na 12-14 hodin denně bude stačit.

Riziko je hlavně v přelití – kořeny můžou snadno zahnívat, takže dávej pozor na to, aby ti voda v systému nestála. Kořeny v hydroponii se vyvíjejí jinak, ale když to uděláš dobře, tak bys měl vidět hezké zdravé rostlinky.

Začít s hydroponií není tak těžké, ale chce to trochu zkoušení a učení se metodou pokus-omyl. Někdo řekne, že to je pro pokročilé, ale klidně to zkus – rozhodně se dají najít užitečné rady a návody online.

173 slov
1.7 minut čtení
10. 3. 2024
Bohumil Pazdera
Meskalin.cz/Články/Trendy v pěstování
Hydroponie pro sukulenty: Jak na to?Objevte tajemství hydroponického pěstování sukulentů, nejnovější metody a tipy pro zdravé rostliny bez klasických substrátů.
1000 slov
10 minut čtení
19. 12. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky