Meskalin.cz/Fórum/Můžou kaktusy léčit spáleniny?

Můžou kaktusy léčit spáleniny?

Zdravím všechny milovníky exotických rostlin! Nedávno jsem zaslechl, že některé kaktusy mají léčivé účinky a mohou pomoci při různých kožních problémech. Zajímalo by mě, jestli je to pravda také v případě spálenin. Slyšel jsem, že gel z některých kaktusů, jako třeba z druhu Aloe Vera nebo jiných sukulentů, může mít zklidňující vlastnosti a pomáhá hojit rány. Ale co když jde o spáleniny od sluníčka? Můžou být kaktusy nějakým způsobem účinné? Jaké druhy by se na to mohly hodit? A jak se vlastně takový gel získává? Napadlo mě, jestli někdo nemá osobní zkušenosti s použitím kaktusů na spáleniny, případně jak správně připravit tento gel, aby byl co nejúčinnější. Vím, že příroda má spoustu pokladů a že kaktusy nejsou jenom krásné dekorace na oknech, ale že mohou mít i praktické využití. Takže, co říkáte? Je možné, že by kaktusy mohly pomoci při hojení spálenin? Jaké máte zkušenosti nebo tipy?

147 slov
1.5 minut čtení
18. 10. 2023
Jitka Brychtová

Kaktusy fakt můžou být užitečný při spáleninách, ale záleží na druhu. Aloe Vera je asi nejznámější, má gel, co dává úlevu a zklidňuje pokožku. Když si spálíš kůži, tak ten gel ji může ochladit a pomoct s hojením. Získání gelu je easy – stačí uříznout list a vymáčknout tu šťávu. Některý další sukulenty, jako třeba Opuntia (nopál), taky fungujou, jen to možná není tak rozšířený. Mám zkušenost, že když jsem se spálil na sluníčku, tak aloe fakt pomohlo. Stačí nanést ten gel přímo na pokožku a necháš to vstřebat. Takže jo, kaktusy můžou být super přírodní lék na spáleniny, ale hlavně je dobrý se před sluncem chránit krémem.

108 slov
1.1 minut čtení
10. 1. 2025
Zdeněk Janoušek

Kaktusy fakt můžou být užitečné na spáleniny, hlavně ten Aloe Vera. Ten má v sobě gel, co je super na zklidnění podrážděné pokožky. Když se spálíš, tak stačí odříznout kousek listu a vymáčknout ten gel přímo na spálené místo. Před tím je dobrý umýt to místo vodou a nechat oschnout. Pak to natřít tím gelem a mělo by to pomoct s bolestí a urychlit hojení. U některých jiných sukulentů jsem taky slyšel, že mají podobné účinky, ale Aloe je nejznámější. Taky je fajn mít tu rostlinu po ruce, protože gel se dá použít i na jiné drobné zranění nebo podráždění pleti. Takže pokud máte doma Aloe, určitě ji využijte!

109 slov
1.1 minut čtení
29. 5. 2024
Marek Doležel
Meskalin.cz/Články/Přírodní léčivé rostliny
Sukulenty jako přírodní lék: Mýty a fakta o jejich blahodárných účincíchObjevte léčivé vlastnosti sukulentů a naučte se, jak je zakomponovat do zdravého životního stylu. Prozkoumejte mýty a fakta o těchto fascinujících ros...
1000 slov
10 minut čtení
17. 2. 2022
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky