Meskalin.cz/Fórum/Jak moc světla potřebují sukulenty?

Jak moc světla potřebují sukulenty?

Chtěl bych se zeptat na to, jak moc světla vlastně sukulenty potřebují. Mám doma pár těchto rostlinek a všiml jsem si, že v některých místech by mohly dostávat víc světla, ale zároveň se bojím, že bych je mohl spálit. Je lepší je mít na okenním parapetu, kde svítí slunce většinu dne, nebo by měly být spíš někde ve stínu? Přemýšlím, jestli je nějaký ideální úhel nebo třeba doba, po kterou by měly být vystaveny přímému slunečnímu záření. Dějí se pak nějaké změny na listech, pokud je umístím na moc slunné místo? Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké rozdíly mezi různými druhy sukulentů ohledně jejich světelných požadavků. Myslíte, že by bylo dobré mít je na parapetu po celý rok nebo raději měnit místo podle ročního období? Rád bych měl své sukulenty co nejvíce zdravé a krásné, takže každá rada ohledně světla by mi určitě pomohla. Jak to máte vy s pěstováním sukulentů a jaké máte zkušenosti? Díky za jakékoli tipy!

160 slov
1.6 minut čtení
7. 3. 2024
Michaela Holušová

Sukulenty obecně potřebují dost světla, ideálně tak 6-8 hodin denně. Okenní parapet je většinou super místo, ale pozor na přímý sluneční úpal, zvlášť v létě. Když je máš na moc slunném místě, můžeš vidět spálené listy – takové hnědé fleky. Pokud jde o různé druhy, některé snesou víc slunce než jiné, třeba agáve nebo aloe, zatímco jiné jako echeveria mají radši trošku stínu. Měnit místo podle ročního období není špatný nápad, v zimě můžeš zkusit trochu víc světla. Hlavně sleduj, jak se rostlinky mají – pokud se vytahují a mají bledou barvu, chtějí víc světla. Jo a nezapomeň na to, že při přesazování nebo změně místa dej sukulentům čas na aklimatizaci. Držím palce!

113 slov
1.1 minut čtení
30. 8. 2024
Marek Dobiáš

Sukulenty většinou potřebují dost světla, ideálně tak 6 hodin přímého slunce denně. Okenní parapet na jih je pro ně super, ale dej pozor, aby se nespálily, hlavně když jsou na tom místě hned po zimě. Můžeš je zkusit dávat na místo, kde je světlo rozptýlené nebo je chránit před přímým sluncem během nejteplejších hodin, pokud vidíš, že mají spálené listy. Ty fleky na listech jsou jasný signál, že mají moc slunečního záření.

Co se týká různých druhů, tak některé sukulenty snesou víc světla než jiné. Například Echeveria a Agave mají rády sluníčko, zatímco některé Haworthie radši trochu stínu. Zkus sledovat, jak se rostliny chovají, a podle toho je přemisťovat. V zimě můžeš zkusit dát sukulenty blíž k oknu, aby měly víc světla, ale v létě je dobré je trochu chránit.

Takže jo, klidně je mít na parapetu, ale sleduj je a měň místa podle ročních období a počasí. Zdravé sukulenty jsou šťastné sukulenty!

151 slov
1.5 minut čtení
13. 11. 2024
Zuzana Tichá
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
Jak určit ideální intenzitu světla pro vaše sukulentyObjevte, jak správně měřit a nastavovat intenzitu osvětlení pro zdravý růst vašich sukulentů, aby byly krásné a spokojené.
1000 slov
10 minut čtení
6. 12. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky