Meskalin.cz/Fórum/Kolik hodin denně by měly sukulenty být na slunci?

Kolik hodin denně by měly sukulenty být na slunci?

Zajímalo by mě, kolik hodin denně je optimální, aby sukulenty dostávaly sluneční světlo? Mám doma pár různých druhů a chci se ujistit, že jim dávám ten správný čas na slunci. Slyšel jsem, že některé sukulenty potřebují více světla než jiné, tak mě zajímá, jestli existuje nějaký univerzální standard. Taky bych rád věděl, jestli je lepší je mít na přímém slunci po celý den, nebo jestli je dobré je na nějakou dobu odstínit, abych jim neublížil. Už jsem zkoušel různé pozice na okna a rozložení v bytě, ale mám pocit, že stále nemám to pravé pro jejich zdraví. Jaké máte zkušenosti s tímto? Kolik hodin slunce vaše sukulenty dostávají a jak se jim daří? Jak poznat, že mají málo světla nebo naopak příliš? Tohle téma mě hodně zajímá, protože chci, aby mé rostliny prospívaly a vypadaly co nejlépe. Takže pokud máte nějaké tipy nebo rady ohledně času na slunci pro sukulenty, budu moc rád za vaše odpovědi!

156 slov
1.6 minut čtení
6. 5. 2022
Radek Kotek

Sukulenty obecně potřebují hodně světla, ale přesné množství se liší podle druhu. Většina z nich zvládne 6 až 8 hodin slunečního světla denně. Některé, jako třeba aloe nebo echeveria, mají rády přímé slunce, ale pokud je to moc intenzivní, může se stát, že dostanou spáleniny, takže je dobré je na pár hodin odstínit, hlavně během nejteplejších hodin dne. Můžeš zkusit umístit sukulenty na východní nebo západní okno, kde dostanou ráno nebo pozdní odpoledne slunce. Pokud jsou listy bledé a dlouhé, asi mají málo světla. Naopak, pokud zhnědnou nebo mají hnědé skvrny, asi dostávají moc slunce. Každopádně to chce trochu experimentování a sledovat, jak rostliny reagují.

105 slov
1.1 minut čtení
26. 3. 2024
Zdeněk Janda

Sukulenty obecně potřebují dostatek slunečního světla, tak 6 až 8 hodin denně je ideál. Některý druhy snesou i víc, ale tady je to o tom, aby se ti nespálily listy. Přímo na slunce je dávej postupně, třeba začni s pár hodinami a pak zvyšuj, aby si zvykly. Pokud mají málo světla, budou se protahovat a budou vypadat slabě. Naopak, pokud je moc slunce, tak se zbarví do hněda a mohou uschnout. Zkus je dát k oknu, které je na jih nebo západ, ale pokud máte silné slunce, klidně je na pár hodin odstínit. Osobně mám sukulenty v okně a občas je přes den přikrývám záclonou, když je moc horko. Taky sleduju barvu listů a celkový vzhled – to ti napoví, jestli jsou spokojené.

123 slov
1.2 minut čtení
25. 7. 2024
Václav Jirka
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
Jak určit ideální intenzitu světla pro vaše sukulentyObjevte, jak správně měřit a nastavovat intenzitu osvětlení pro zdravý růst vašich sukulentů, aby byly krásné a spokojené.
1000 slov
10 minut čtení
6. 12. 2021
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky