Meskalin.cz/Fórum/Jaké osvětlení je lepší pro kaktusy, přírodní nebo umělé?

Jaké osvětlení je lepší pro kaktusy, přírodní nebo umělé?

Zajímalo by mě, co je lepší pro pěstování kaktusů, jestli přírodní světlo z okna nebo umělé osvětlení jako LED lampy. Vím, že kaktusy potřebují hodně slunce, ale co když žiju na místě, kde není dostatek slunečního svitu během zimních měsíců? Slyšel jsem, že některé umělé lampy mohou napodobit sluneční světlo a poskytnout kaktusům vše, co potřebují. Ale mám obavy, jestli by to nebylo příliš silné a neublížilo by to rostlinám. Jaký typ osvětlovacího systému byste doporučili pro kaktusy? A je vůbec možné dosáhnout stejného úspěchu s umělým osvětlením jako s tím přirozeným? Jaké jsou vaše zkušenosti s pěstováním kaktusů pod umělým světlem? Někdo říká, že se rostliny pod umělým osvětlením vyvíjejí lépe, jiní tvrdí, že se jim nedaří tak, jak by měly. Také bych rád věděl, jestli je potřeba nějak speciálně nastavit osvětlení podle ročních období nebo druhu kaktusu. Děkuji za rady a zkušenosti!

144 slov
1.4 minut čtení
28. 3. 2024
Natálie Doležalová

Kaktusy fakt potřebujou hodně světla, to je jasný. Přírodní slunce je ideální, ale když žiješ v místě, kde je zima a málo slunce, umělý osvětlení je skvělá alternativa. LED lampy jsou super, protože dokážou napodobit spektrum slunečního světla a dají kaktusům to, co potřebujou. Doporučuji třeba full spectrum LED, ty jsou nejlepší pro růst. Co se týče síly, tak to chce najít správnou vzdálenost mezi lampou a rostlinama, aby to nebylo moc silný a nespálilo je. Já jsem měl s umělým světlem dobrý zkušenosti, kaktusy rostly a vypadaly zdravě. Jo, můžeš si přizpůsobit osvětlení podle druhu kaktusu nebo ročního období – třeba v zimě svítit víc, když je méně slunce. Takže pokud nemáš dost přírodního světla, určitě zkus LEDky! Myslím, že s troškou experimentování to zvládneš.

126 slov
1.3 minut čtení
8. 11. 2024
Jan Mareš

Když to vezmu kolem a kolem, tak přírodní světlo je určitě ideál pro kaktusy, protože je prostě nejlepší. Ale pokud nemáš dostatek slunečního svitu, tak umělé osvětlení může být skvělou alternativou. LED lampy jsou fajn, protože dokážou napodobit spektrum slunečního světla a nezahřívají se tolik jako třeba fluorescenční zářivky. Důležité je vybrat správné spektrum, ideálně červené a modré světlo, což podporuje růst. Zkus nastavit lampu co nejblíže k rostlinám, ale dej pozor na přehřátí. Kaktusy si zvykají na světlo celkem rychle, ale pamatuj, že každá rostlina je jiná, takže chce to vyzkoušet a sledovat, jak reagují. Co se týká nastavení podle ročních období – jo, v zimě bys měl zkrátit dobu svícení, aby měly kaktusy klidový režim. Jinak bych řekl, že s dobrým umělým osvětlením můžeš dosáhnout fakt skvělých výsledků. Osobně jsem měl kaktusy pod LEDkami a byly v pohodě.

140 slov
1.4 minut čtení
5. 1. 2025
Anna Vyskočilová
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
Přirozené a umělé osvětlení: Které je lepší pro kaktusy?Podívejte se na výhody a nevýhody přirozeného a umělého osvětlení pro kaktusy, abyste zjistili, co je ideální pro vaše rostliny.
1000 slov
10 minut čtení
18. 11. 2023
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky