Meskalin.cz/Fórum/Kde je lepší světlo pro kaktusy?

Kde je lepší světlo pro kaktusy?

Přemýšlím, kde je pro moje kaktusy nejlepší světlo. Mám je na okně, které je sice slunečné, ale občas tam slunce nesvítí tak dlouho, jak bych potřeboval. Takže jsem začal uvažovat o umělém osvětlení. Máte někdo zkušenosti s tím, jestli kaktusy lépe rostou na okně, nebo pod nějakou lampou? Zajímá mě, jestli umělé světlo dokáže nahradit přirozené sluneční záření, nebo jestli se při pěstování kaktusů vyplatí mít je co nejblíže oknu i za cenu toho, že třeba nebudou mít tak stabilní teplotu během dne a noci. Slyšel jsem, že kaktusy potřebují hodně světla, ale zároveň jsem četl, že příliš mnoho přímého slunečního záření může pálit jejich jemné tělo. Co si o tom myslíte? Mám jít do LED lampy určené speciálně pro rostliny, nebo to raději nechat na tom okně? Jak byste to viděli vy? Které osvětlení dává lepší výsledky?

138 slov
1.4 minut čtení
29. 3. 2024
Rudolf Kratochvíl

Myslím, že je to hodně o tom, jaký máš okno. Jestli je to na jih, tak kaktusy určitě ocení to přirozené sluneční světlo. Ale pokud je okno na sever nebo západ a slunce tam nesvítí dost, tak bych šel do umělého osvětlení. LED lampy jsou fajn, protože nezahřívají rostliny a dají se nastavit, aby svítily delší dobu. Kaktusy fakt potřebují hodně světla, ale jo, můžeš to s tím přímým sluncem přehnat, takže pozor na spáleniny. Když dáš kaktusy blíž k oknu, dej si pozor na teplotní výkyvy. Takže možná kombinace - trochu slunce z okna a k tomu umělá lampa by mohla fungovat skvěle.

104 slov
1 minut čtení
19. 12. 2024
Jakub Urban

Pokud jde o světlo pro kaktusy, je to dost individuální. Na okně to může být fajn, ale jak píšeš, když je málo slunce, tak se to projeví na jejich růstu. Kaktusy mají rády hodně světla, takže pokud máš možnost jim dopřát alespoň 6 hodin slunečního svitu denně, tak to bude lepší. Ale zase pozor na přímé slunce, obzvlášť v létě – může je spálit.

Umělý zdroj světla, jako LED lampy určené pro rostliny, může být super alternativou, když je slunce nedostatek. Tohle osvětlení dokáže poskytnout stabilní podmínky a můžou růst pěkně i pod umělým světlem. Takže pokud nemáš ideální podmínky na okně, klidně do toho jdi. Dobrý poměr těchto dvou variant může být ideální – třeba přes den na okno a večer zapnout lampu. Teplota nehraje takovou roli, když mají dost světla a vzduchu.

Zkrátka, jestli jsi ochoten investovat do lampy a máš prostor pro experimentování s osvětlením, určitě to vyzkoušej. Můžeš se pak podívat, jak budou reagovat. Někdo si chválí kombinaci obojího a jiní drží kaktusy jen na okně. Je to hodně o tom zkusit a vidět.

176 slov
1.8 minut čtení
28. 12. 2024
Simona Šrámková
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
Přirozené a umělé osvětlení: Které je lepší pro kaktusy?Podívejte se na výhody a nevýhody přirozeného a umělého osvětlení pro kaktusy, abyste zjistili, co je ideální pro vaše rostliny.
1000 slov
10 minut čtení
18. 11. 2023
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky