Meskalin.cz/Fórum/Můžou kaktusy přežít jen s umělým osvětlením?

Můžou kaktusy přežít jen s umělým osvětlením?

Chtěl bych se zeptat, jestli kaktusy zvládnou přežít a prospívat jen s umělým osvětlením. Mám doma pár kousků a chci je mít v místnosti, kde není moc slunečního světla, ale podle všeho se říká, že kaktusy potřebují hodně světla, tak nevím, jestli to vůbec má smysl. Slyšel jsem, že existují různá osvětlení, jako jsou LEDky nebo zářivky, které by mohly být pro kaktusy dobré, ale nikdy jsem to nezkoušel. Mám obavy, jestli jim to může stačit a jestli se budou vyvíjet normálně. Jaké máte zkušenosti s pěstováním kaktusů pod umělým osvětlením? Dáváte jim nějaké speciální podmínky nebo je důležité mít také nějaké přestávky na přirozeném světle? Co třeba teplota a vlhkost vzduchu, ovlivňuje to také jejich růst? Rád bych slyšel vaše názory a rady od těch, co už s tím mají víc zkušeností. Děkuju!

134 slov
1.3 minut čtení
6. 12. 2024
Elena Koubová

Kaktusy můžou klidně přežít a dokonce prospívat pod umělým osvětlením, hlavně pokud si vybereš správné světlo. LEDky jsou super volba, protože šetří energii a nezahřívají se tolik jako obyčejné žárovky. Důležitý je mít dostatečný počet hodin světla, ideálně tak 12-16 hodin denně. Zářivky taky fungují, ale musíš mít na paměti, že to chce nějaké ty speciální pro rostlinky.

Co se týče tepla a vlhkosti, kaktusy milujou sucho, takže je lepší je nepřemokřit. Pokud máš doma spíš vlhko, tak by to mohlo být problém. Teplota by měla být tak kolem 20-30 stupňů Celsia. Někdo dává kaktusy i ven na sluníčko, když je hezky, ale když není možnost, umělé osvětlení je fajn alternativa.

Zkus si pohrát s polohou a intenzitou světla, aby ses ujistil, že jim to vyhovuje. A neboj se experimentovat - kaktusy jsou docela odolné. Tak držím palce!

137 slov
1.4 minut čtení
8. 12. 2024
Petr Tvrdík

Kaktusy můžou určitě přežít a dokonce prospívat jen s umělým osvětlením, pokud je to správně nastavené. LEDky jsou super, protože produkujou málo tepla a mají dobré spektrum světla, které kaktusy potřebujou. Zářivky jsou taky ok, ale musíš dávat pozor, aby byly dost blízko kaktusům, jinak je to slabý. Pokud plánuješ mít kaktusy v místnosti bez sluníčka, fakt doporučuju aspoň 12-14 hodin umělého světla denně. Teplota by měla být spíš teplá, ideálně mezi 20-30 °C, a vlhkost vzduchu moc neřeš, kaktusy jsou na sucho zvyklý. S přirozeným světlem to nepřeháněj, ale občas je na okno dát můžeš, pokud to jde. Celkově když se o ně dobře staráš a dodáš jim světlo, tak budou v pohodě.

114 slov
1.1 minut čtení
16. 11. 2024
Lucie Adamcová
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
Přirozené a umělé osvětlení: Které je lepší pro kaktusy?Podívejte se na výhody a nevýhody přirozeného a umělého osvětlení pro kaktusy, abyste zjistili, co je ideální pro vaše rostliny.
1000 slov
10 minut čtení
18. 11. 2023
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky