Meskalin.cz/Fórum/Kdy mám vyměnit žárovku u rostliny?

Kdy mám vyměnit žárovku u rostliny?

Zajímalo by mě, jak často bych měl měnit žárovku u svých rostlin, jako jsou kaktusy nebo sukulenty. Vím, že správné osvětlení je pro jejich růst a zdraví velmi důležité, ale není mi jasné, kdy by měla být žárovka vyměněna. Slyšel jsem různé názory na to, že se doporučuje žárovky měnit jednou za rok, ale co když je světlo slabé nebo se žárovka nezdá jako vyloženě vyhozená? Jak poznám, že už neposkytuje dostatek světla pro moje exotické rostliny? Mám se řídit nějakými signály od rostlin, jako je třeba změna barvy nebo růst? A co pokud mám různé typy rostlin na jednom místě? Každá z nich potřebuje jiné spektrum světla, takže je dobré to brát v úvahu při výměně žárovek? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké speciální tipy nebo triky pro určení správného okamžiku na výměnu, nebo jestli byste doporučili nějaké konkrétní typy žárovek pro pěstování takovýchto rostlin. Dík za všechny rady!

150 slov
1.5 minut čtení
21. 2. 2021
Karolína Tomešová

Výměna žárovek je docela důležitá věc, zvlášť pro kaktusy a sukulenty, co potřebují dostatek světla. Obecně se doporučuje měnit žárovku jednou za rok, ale záleží na tom, jaký typ žárovky máš. Pokud používáš LEDky, tak ty vydrží déle a nemusíš je tak často měnit. Ale pokud vidíš, že rostliny začínají být slabé nebo se barva listů mění, může to být signál, že světlo už není dost silné. Můžeš taky zkusit měřit intenzitu světla pomocí nějakého měřiče, to je fajn způsob, jak zjistit, jestli je potřeba změna. Když máš víc druhů rostlin, tak je dobrý mít žárovku, co pokrývá široké spektrum světla, aby vyhověla všem. Takže pořeš spektrum a běž po roce na výměnu nebo když uvidíš známky slabého osvětlení.

119 slov
1.2 minut čtení
27. 4. 2024
Jindřich Mareš

Když mluvíš o výměně žárovek, tak je dobrý mít na paměti, že i když se to doporučuje jednou ročně, tak záleží na typu žárovky a jak moc ji používáš. LEDky vydrží déle než klasické žárovky, ale i ty se časem oslabují. Pokud máš pocit, že rostliny nerostou jak by měly nebo jsou bledé, může to být známka, že světlo není dostatečné. Taky se podívej na barvu listů; pokud začnou žloutnout nebo blednout, je to varovný signál. U různých typů rostlin je pravda, že potřebují jiný typ spektra, takže pokud máš kaktusy a sukulenty pohromadě, radši se zaměř na spektrum, co by vyhovovalo oběma. Vyměnit žárovku po roce je takový základní tip, ale sleduj svoje rostliny a podle toho se řiď. Jakmile začneš mít pocit, že něco není v pořádku, vyměň ji. Lepší mít kvalitní osvětlení než čekat až bude pozdě.

140 slov
1.4 minut čtení
15. 11. 2024
Petr Vítek
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
Kdy a jak často měnit zdroj světla pro optimální růst rostlinČlánek se zaměřuje na důležitost správného osvětlení pro růst exotických rostlin, rady jak často měnit zdroje světla a praktické tipy pro hobby zahrad...
1000 slov
10 minut čtení
28. 10. 2020
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky