Meskalin.cz/Fórum/Kdy vyměnit světlo pro rostlinky?

Kdy vyměnit světlo pro rostlinky?

Zdravím všechny pěstitele! Mám doma pár exotických rostlinek, které se mi moc líbí a snažím se o ně dobře starat. Nedávno jsem ale začal přemýšlet o osvětlení. Mám LED světla, ale vůbec nevím, jak poznat, kdy už je čas na jejich výměnu. Někde jsem slyšel, že se může časem snížit intenzita světla nebo že se barva mění a rostlinky na to mohou reagovat. Jaké jsou příznaky toho, že by moje rostliny potřebovaly silnější nebo jiný druh osvětlení? Můžu nějak poznat, že už to není ono? A co třeba smažení rostlinek? Je možné, že špatné světlo je může spálit nebo zničit? Mohli byste mi prosím poradit, jak na to? Díky moc za jakoukoliv radu!

113 slov
1.1 minut čtení
15. 3. 2022
Zdeňka Švecová

Osvětlení je fakt důležitý, když pěstuješ rostlinky. U LED světel se často stává, že po nějaké době ztrácí intenzitu, což můžeš poznat podle toho, že rostliny začnou vypadat slabě nebo žloutnout. Když začneš vidět, že listy nejsou tak zelené jako dřív, nebo se rostlinky natahují k světlu víc než obvykle, to je jasný signál, že bys měl zvážit výměnu.

Pokud jde o barvu světla, tak jestli máš hlavně modré nebo červené spektrum, můžeš experimentovat s jinými kombinacemi – třeba přidat víc červeného pro květy.

Co se týče přehřátí nebo "smažení", jo, špatné osvětlení může určitě poškodit rostliny. Hlavně když je světlo moc blízko nebo má moc síly – listy pak můžou být spálené, což je dost blbý. Takže holt sleduj svoje rostlinky a pokud vidíš nějaký divný změny, je lepší se na to podívat a třeba zkusit jiný světlo.

139 slov
1.4 minut čtení
6. 12. 2022
Radka Macková

No tak, když už se ti zdá, že rostlinky nežijou tak jak by měly, je to první signál. LED světla většinou vydrží dlouho, ale časem můžou ztrácet intenzitu. Takže pokud vidíš, že listy žloutnou nebo se začínají vytahovat k světlu, je to jasný znak, že potřebujou víc světla.

Když začneš vidět změnu barvy světla (třeba ze studený bílé na teplou), to taky znamená, že bys měl vyměnit žárovky. Můžeš zkusit i fotometr, pokud chceš být přesnější a změřit intenzitu. A jo, špatný osvětlení může rostlinky spálit, hlavně když jsou moc blízko. Takže hlídej vzdálenost od světla. Když máš pocit, že jsou rostliny "přesmažený", tak to může být i tím, že málo vlhkosti a moc tepla od světla.

Zkrátka, když něco nehraje a rostlinky nevypadají spokojeně, na výměnu světel se určitě mrkni. Držím palce!

133 slov
1.3 minut čtení
25. 3. 2024
Karel Valenta
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
Kdy a jak často měnit zdroj světla pro optimální růst rostlinČlánek se zaměřuje na důležitost správného osvětlení pro růst exotických rostlin, rady jak často měnit zdroje světla a praktické tipy pro hobby zahrad...
1000 slov
10 minut čtení
28. 10. 2020
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky