Meskalin.cz/Fórum/Jak často měnit osvětlení pro kaktusy?

Jak často měnit osvětlení pro kaktusy?

Kdo by si pomyslel, že taková otázka může být tak složitá? Když se rozhodnete pěstovat kaktusy, najednou se vám objeví spousta otázek. Například, jak důležité je osvětlení a jak často bych měl měnit lampy? Zdá se mi, že kaktusy jsou docela odolné rostliny, ale co se týče světla, mám obavy, zda jim dáváme to správné. Pokud používám umělé osvětlení, mám měnit žárovky pravidelně, nebo mi stačí je vyměnit jen když přestanou svítit? Jaký typ světla je pro ně nejlepší a jaké spektrum by mělo mít? Slyšel jsem, že některé lampy vydrží dlouho, ale nevím, jestli to platí i pro ty, co používám. Můj kaktus vypadá zdravě, ale občas se mi zdá, že by mohl mít víc světla. Neměl bych mu proto měnit osvětlení častěji? Taky přemýšlím o tom, co to s ním udělá. Může se něco stát, když budu osvětlení měnit příliš často? Není lepší držet ho pořád na stejném místě s jedním typem světla? A jak poznám, že už je čas na změnu? Jak poznat, jestli je kaktus spokojený s osvětlením, nebo naopak trpí nedostatkem světla? Mám také otázku ohledně intenzity – má smysl zvyšovat intenzitu osvětlení v určitých obdobích roku? Předem díky za rady!

196 slov
2 minut čtení
29. 10. 2023
Vlastimil Pešek

Osvětlení je pro kaktusy fakt důležitý. Obecně, pokud používáš umělé světlo, doporučuje se měnit žárovky tak jednou za rok, i když ještě svítí. Časem ztrácí intenzitu a spektrum, což může kaktusům vadit. Co se týče typu světla, nejlepší jsou LED lampy s plným spektrem nebo zářivky určené pro rostliny. Ty dodají správné spektrum pro fotosyntézu.

Když vidíš, že kaktus začíná blednout nebo se vytahuje, pravděpodobně mu chybí světlo. Naopak, pokud má tmavě zelené nebo žluté skvrny, možná dostává moc světla. Měnit osvětlení příliš často není ideální, kaktusy si rády zvyknou na stabilní podmínky.

Intenzitu osvětlení můžeš zvyšovat v zimě, když jsou dny kratší, ale vždycky to chce sledovat reakci rostlinky. Takže sleduj kaktus a přizpůsobuj podle jeho potřeb.

118 slov
1.2 minut čtení
7. 12. 2024
Vojtěch Kraus

Osvětlení je pro kaktusy fakt důležitý. Pokud používáš umělé světlo, tak se doporučuje měnit žárovky tak jednou za půl roku, i když ještě svítí. Většina lamp ztrácí intenzitu, aniž by zhasly úplně. Kaktusy mají rády plné spektrum, ideálně něco jako LEDky nebo zářivky, co pokryjou jak modrý, tak červený světlo.

Ohledně změny místa – jo, je lepší je nechat na stejném místě a pokud možno mít stabilní intenzitu. Příliš časté měnění může stresovat rostlinu. Sleduj je – pokud začnou ztrácet barvu nebo se vytahují, tak asi nejsou spokojený.

Co se týče sezónní intenzity, tak v létě klidně můžeš trochu přidat na osvětlení, ale opatrně, ať je nespálíš. Celkově sleduj, jak reagujou na světlo a podle toho upravuj.

117 slov
1.2 minut čtení
3. 11. 2024
Helena Krejčíková
Meskalin.cz/Články/Osvětlení pro rostliny
Kdy a jak často měnit zdroj světla pro optimální růst rostlinČlánek se zaměřuje na důležitost správného osvětlení pro růst exotických rostlin, rady jak často měnit zdroje světla a praktické tipy pro hobby zahrad...
1000 slov
10 minut čtení
28. 10. 2020
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky