Jak často měnit osvětlení pro kaktusy?
Kdo by si pomyslel, že taková otázka může být tak složitá? Když se rozhodnete pěstovat kaktusy, najednou se vám objeví spousta otázek. Například, jak důležité je osvětlení a jak často bych měl měnit lampy? Zdá se mi, že kaktusy jsou docela odolné rostliny, ale co se týče světla, mám obavy, zda jim dáváme to správné. Pokud používám umělé osvětlení, mám měnit žárovky pravidelně, nebo mi stačí je vyměnit jen když přestanou svítit? Jaký typ světla je pro ně nejlepší a jaké spektrum by mělo mít? Slyšel jsem, že některé lampy vydrží dlouho, ale nevím, jestli to platí i pro ty, co používám. Můj kaktus vypadá zdravě, ale občas se mi zdá, že by mohl mít víc světla. Neměl bych mu proto měnit osvětlení častěji? Taky přemýšlím o tom, co to s ním udělá. Může se něco stát, když budu osvětlení měnit příliš často? Není lepší držet ho pořád na stejném místě s jedním typem světla? A jak poznám, že už je čas na změnu? Jak poznat, jestli je kaktus spokojený s osvětlením, nebo naopak trpí nedostatkem světla? Mám také otázku ohledně intenzity – má smysl zvyšovat intenzitu osvětlení v určitých obdobích roku? Předem díky za rady!