Meskalin.cz/Fórum/Mám mix kaktusů a sukulentů, jak to všechno sladit?

Mám mix kaktusů a sukulentů, jak to všechno sladit?

Nedávno jsem se rozhodl, že si vytvořím domácí mini zahrádku s různými kaktusy a sukulenty, ale teď si nejsem úplně jistý, jak je všechny správně sladit dohromady. Zjistil jsem, že každý druh má trochu jiné požadavky na světlo, vodu a substrát, a tak mě napadlo, jestli byste mi mohli poradit, jak to zvládnout. Když už mám těch pár rostlinek, tak bych chtěl, aby vypadaly co nejlépe pohromadě a netrpěly nějakými problémy. Jaké jsou nejlepší tipy na zajištění optimálních podmínek pro jejich růst? Jaká kombinace substrátu by mohla fungovat pro všechny kaktusy i sukulenty? A co se týče zavlažování, mám to dělat podle jednotlivých druhů nebo je možné najít nějaký obecný způsob, jak je zásobovat vodou? Mám na mysli nejen pravidelnost zalévání, ale i množství vody. Taky by mě zajímalo, jak zařídit, aby měly všechny rostliny dostatek slunečního světla – je lepší je mít na okně nebo na stole s umělým osvětlením? A co třeba hnojivo? Je potřeba pro každou rostlinu něco jiného nebo se dají použít univerzální hnojiva? Omlouvám se za spoustu otázek najednou, ale jsem nováček v pěstování a opravdu bych rád zjistil, jak to všechno co nejlépe sladit. Jaké máte zkušenosti a rady pro pěstování různých kaktusů a sukulentů spolu? Děkuji moc!

204 slov
2 minut čtení
21. 11. 2022
Miroslav Suchý

Takže, co se týče pěstování kaktusů a sukulentů spolu, tak je to vlastně fajn, když se to udělá správně. Většina z nich má podobné potřeby, hlavně co se týče světla a zálivky. Pokud jde o substrát, doporučuji nějaký směs pro kaktusy a sukulenty, ten obvykle obsahuje písek, perlitu nebo štěrk, což pomáhá s odvodněním.

Zalévat je ideální tak jednou za týden, ale záleží na počasí a jak rychle substrát schne. Radši je zalévej méně než víc – kořeny by neměly stát ve vodě. Co se světla týče, nejlepší je umístit je na slunečné okno, pokud máš moc slabý sluneční svit, tak umělé osvětlení může fungovat taky.

Hnojení – univerzální hnojivo pro sukulenty a kaktusy obvykle funguje dobře. Ale pozor na to, hnojit jen v období růstu (tedy jaro-léto).

Snaž se je nesmíchat s rostlinama, co potřebují víc vlhkosti, ty by mohly tvoje kaktusy trápit. Ať ti zahrádka roste!

147 slov
1.5 minut čtení
8. 6. 2024
Ladislav Černý

Tak to je super, že máš doma kaktusy a sukulenty! Co se týče jejich sladění, je dobrý mít na paměti, že většina z nich má ráda slunné místo a propustný substrát. Můžeš zkusit namíchat kaktusový substrát s trochou písku nebo perlitu, aby se zvýšila drenáž. Zalévání je pak taková umění – většinou platí, že lépe je nechat je vyschnout než přelít. Takže stačí zalévat jednou za pár týdnů v létě a míň v zimě. Pokud jde o světlo, ideální je okno na jih nebo západ, ale pokud máš málo slunce, můžeš zkusit i umělý zdroj světla. Hnojivo? Tak to klidně použij univerzální pro kaktusy a sukulenty, ale dej pozor na dávkování – radši míň než víc. Když to všechno dáš dohromady, měly by ti rostlinky růst pěkně a být spokojené.

130 slov
1.3 minut čtení
11. 5. 2024
David Marek
Meskalin.cz/Články/Rostlinné kompozice
Vyvážení barev a textur: Klíč k úspěšným rostlinným kompozicímZjistěte, jak vytvářet kompozice lákající oko pomocí různých barev a textur rostlin. Naučte se, jak správně kombinovat rostliny pro dokonalou zahradu.
1000 slov
10 minut čtení
6. 9. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky