Meskalin.cz/Fórum/Jak vybrat správné rostliny pro mojí terasu?

Jak vybrat správné rostliny pro mojí terasu?

Mám terasu, která je celkem prostorná, ale nevím, jaké rostliny bych si na ni měl pořídit. Chci, aby to tam vypadalo hezky a aby to zároveň mělo nějaký styl. Chtěl bych vědět, jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru rostlin. Záleží na tom, jestli je terasa orientovaná na slunce nebo ve stínu? A co takhle klimatické podmínky v mém regionu? Jaké rostliny by byly nejlepší pro začátečníka, který nemá moc zkušeností s pěstováním? Taky mě zajímá, jestli jsou nějaké specifické rostliny, které by se daly pěstovat v květináčích a dařilo by se jim. Rád bych měl nějaké kaktusy nebo sukulenty, protože se mi líbí jejich vzhled a slyšel jsem, že nejsou náročné na péči. Jaké druhy byste doporučili? A co se týče kombinace různých rostlin, je lepší mít na terase jen jeden druh nebo mixovat více druhů? Jaké kombinace vypadají nejlépe? A co hnojiva a zálivka? To vše mě dost mate. Byl bych rád za jakékoli rady a tipy ohledně výběru rostlin na mou terasu!

167 slov
1.7 minut čtení
27. 11. 2022
Žaneta Janečková

Takže, co se týče výběru rostlin na terasu, je fakt důležitý, jak je orientovaná. Jestli máš slunečnou terasu, tak tam můžeš zkusit kaktusy nebo sukulenty, fakt jsou to nenáročné rostliny. Například Echinocactus nebo Aloe Vera by měly být v pohodě. Na stinnější straně bys mohl zkusit něco jako fíkus nebo kapradiny, ty snesou méně světla.

Klimatické podmínky taky hrají roli – jestli je u tebe hodně větrno nebo chladno, tak si dej pozor na to, co vybíráš. Můžeš mixovat různé druhy rostlin, vypadá to líp než jen jeden typ. Třeba kombinace sukulentů s nějakými květinami jako petúnie by mohla být fajn.

Co se zálivky a hnojiv týče, tak radši nezapomínej na dobrý odtok vody v květináčích a hnojit tak jednou za měsíc na jaře a v létě stačí. Jinak to s tím zaléváním nepřeháněj – míň je víc, hlavně u sukulentů. Tak snad ti to pomůže!

146 slov
1.5 minut čtení
9. 1. 2025
Vojtěch Vašek

Když vybíráš rostliny na terasu, tak určitě zvaž orientaci. Slunná terasa chce něco odolného, jako jsou kaktusy nebo sukulenty, třeba Echeveria nebo Aloe. Naopak do stínu se hodí něco jako kapradiny nebo fuchsie. Mysli taky na klima – v zimě bys měl některé rostliny chránit.

Pro začátečníka je nejlepší jít do rostlin, co nejsou náročné na péči. Ty kaktusy a sukulenty jsou super, jak jsi říkal. K tomu můžeš zkusit i bylinky jako je rozmarýn nebo tymián, které jsou fajn jak na terasu, tak do kuchyně.

Mixování druhů vypadá většinou lépe než mít jen jeden druh. Zkus kombinovat různé výšky a barvy – třeba nízké sukulenty s vyššími rostlinami nebo nějaký kvetoucí keř.

Co se týče hnojiv a zálivky, tak na začátku to nepřeháněj. Hlavně si dej pozor, aby ti rostliny nehnily, to se často stává, když se zalévá moc. Hnojit můžeš tak dvakrát za sezonu a hlavně podle toho, co máš za rostliny.

Tak držím palce ať ti terasa hezky poroste!

162 slov
1.6 minut čtení
4. 1. 2025
Roman Kalous
Meskalin.cz/Články/Rostlinné kompozice
Vyvážení barev a textur: Klíč k úspěšným rostlinným kompozicímZjistěte, jak vytvářet kompozice lákající oko pomocí různých barev a textur rostlin. Naučte se, jak správně kombinovat rostliny pro dokonalou zahradu.
1000 slov
10 minut čtení
6. 9. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky