Meskalin.cz/Fórum/Co dělat s kaktusy na podzim, aby nepomrzly?

Co dělat s kaktusy na podzim, aby nepomrzly?

Podzim se blíží a já se začínám bát o své kaktusy. Mám doma několik druhů, některé jsou malé, jiné už pár let rostou docela hezky. Nechci, aby mi pomrzly nebo dokonce umřely, protože se o ně starám s láskou. Takže co mám vlastně dělat? Jestli je potřeba je přesunout na teplejší místo? Nebo je mám nechat venku, když už začnou být chladné noci? Zajímalo by mě, jestli bych je měl už teď přestat zalévat, nebo jak to funguje s tímto podzimním obdobím. Slyšel jsem, že některé kaktusy potřebují nějakou dobu klidu, ale jak to poznat? Jaký je ideální teplotní rozsah pro jejich zimování? A co hnojivo, mám je ještě hnojit, nebo už ne? Rád bych slyšel rady zkušenějších pěstitelů. Jaké máte tipy na ochranu těchto úžasných rostlin? Co všechno bych měl vzít v potaz, abych se vyhnul problémům a zajistil zdravý růst i přes zimu?

145 slov
1.5 minut čtení
22. 9. 2023
Daniel Jirka

Takže, kaktusy na podzim, to je ošemetná věc. Určitě je lepší je přemístit dovnitř, pokud jsou venku, když teploty začnou padat pod 10°C. Kaktusy nesnáší mráz a pokud je necháš venku, můžeš se dočkat velkých problémů. O patnácti stupních bych se nebál, ale pod deset už to chce rychle řešit. Co se zalévání týče, tak jo, teď v podzimu už bys měl omezit nebo úplně přestat. V zimě spí a potřebují méně vody. Klidový režim je důležitej, takže pozor na to. Hnojit už taky nedoporučuji, to si nechte na jaro, kdy začnou zase růst. Teploty by ideálně měly být kolem 5-15°C v zimě, aby se jim dařilo. Takže shrnuto: přesunout dovnitř, omezit vodu a hnojení. Držím palce!

117 slov
1.2 minut čtení
13. 1. 2025
Natálie Pánková

Kaktusy na podzim potřebujou trochu jinou péči než v létě. Určitě je lepší je přesunout dovnitř, když začne být chladno, protože většina kaktusů nemá ráda mráz. Ideální teplota je kolem 10-15 stupňů, ale pozor na to, aby se jim nedařilo v příliš teplém prostředí, to by se mohlo projevit na jejich růstu. Co se týče zalévání, tak už bych to moc nepřeháněl. Když klesne teplota, rostliny zpomalí růst a voda by mohla zůstat v substrátu a způsobit hnilobu. Minimálně do jara bych zavřel vodu. Klidový režim je důležitý, takže pokud vidíš, že kaktusy nevyžadují moc vody, tak to dodržuj. Hnojení na podzim už taky není potřeba, to se dělá spíš na jaře a v létě, kdy rostou jak zběsilé. Takže shrnuto - přenést dovnitř, méně zalévat a hnojit vůbec. Všechno ostatní by mělo být ok.

135 slov
1.4 minut čtení
10. 12. 2024
Jaroslava Zichová
Meskalin.cz/Články/Rostlinné kompozice
Sezónní změny: Jak udržet vaši zahradu svěží po celý rokObjevte tipy a triky, jak přizpůsobit rostlinné kompozice změnám ročních období pro konstantní estetiku vaší zahrady. Udržujte ji svěží a lákavou po c...
1000 slov
10 minut čtení
25. 7. 2022
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky