Meskalin.cz/Fórum/Jak ochránit kaktusy před zimním mrazem?

Jak ochránit kaktusy před zimním mrazem?

Mám pár kaktusů, které se mi podařilo vypěstovat a teď, když přichází zima, mám strach, co s nimi bude. Vím, že kaktusy nejsou zrovna fanoušci zimního počasí a mrazů, ale co vlastně mohu udělat, abych je ochránil? Mám je nechat venku v zahradě, nebo by bylo lepší je přenést dovnitř? A pokud je dám dovnitř, jaké podmínky by měly být zajistit, aby se měly dobře a nezahynuly? Slyšel jsem o různých metodách, jako je třeba pokrytí speciálními netkanými textiliemi nebo použití skleníku. Jak moc to pomáhá? A co zalévání během zimy, má smysl kaktusy zalévat v chladném období, nebo by to mohlo být nebezpečné? Jak poznám, že jsou kaktusy v pořádku a že přežijí zimu bez úhony? Rád bych slyšel rady od těch, kdo mají zkušenosti s pěstováním kaktusů v zimě. Co doporučujete, aby se mi podařilo zachovat tyto krásné rostlinky i do jara?

144 slov
1.4 minut čtení
31. 8. 2022
Lukáš Vyskočil

Zimní mrazy můžou kaktusy pěkně potrápit, to je pravda. Já osobně je vždycky přenáším dovnitř, pokud to jde. V zimě potřebujou teplo a světlo, takže ideálně je dej na nějaký světlý místo, ale ne na přímé slunce. Teplota by měla být kolem 10-15 stupňů, moc horko taky není dobrý. Co se týče zalévání, tak méně je víc – v zimě je lepší skoro nezalévat, aby se jim kořeny nezapařily. Jakmile začnou rašit nové výhony, tak víš, že jsou v pohodě. Přikrýt venku netkanou textilií může pomoci, ale radši je dej do skleníku nebo do nějaké zimní zahrady. Důležitý je udržet vlhkost na minimu a teplotu v rozumných mezích. Kaktusy jsou odolný, ale musíme jim trochu pomoct přežít zimu.

118 slov
1.2 minut čtení
29. 10. 2023
Jarmila Kočová

Kaktusy v zimě fakt potřebujou ochránit, hlavně před mrazem. Pokud máš možnost, nejlíp uděláš, když je přeneseš dovnitř. Ideální teplota pro ně je kolem 10-15 °C. Měly by být na světlém místě, ale ne na přímým slunci, to by je mohlo spálit. Co se týče zalévání, tak v zimě toho moc nepotřebujou – stačí jednou za měsíc, nebo ještě míň, podle toho, jak maj vlhko. Přelít je můžeš zabít, tak pozor na to. Pokud je necháš venku, můžeš je zakrýt netkanou textilií nebo je dát do skleníku. To dost pomáhá udržet teplo a chrání je před sněhem. Když se kaktusům daří, měly by mít zdravou barvu a neměly by být měkký nebo hnědý. Tak ti přeju hodně štěstí s péčí o ně! Kaktusy jsou super rostliny a určitě to zvládneš.

130 slov
1.3 minut čtení
30. 12. 2023
Josef Zeman
Meskalin.cz/Články/Rostlinné kompozice
Sezónní změny: Jak udržet vaši zahradu svěží po celý rokObjevte tipy a triky, jak přizpůsobit rostlinné kompozice změnám ročních období pro konstantní estetiku vaší zahrady. Udržujte ji svěží a lákavou po c...
1000 slov
10 minut čtení
25. 7. 2022
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky