Meskalin.cz/Fórum/Jaké koleusky se hodí do stínu?

Jaké koleusky se hodí do stínu?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Potřeboval bych poradit ohledně koleusů. Mám na zahradě místo, kde slunce svítí jenom pár hodin denně a většinu dne je tam stín, což mi dělá starosti s výběrem rostlin, které bych tam chtěl zasadit. Četl jsem, že koleusy jsou krásné a barevné rostliny, ale nejsem si jistý, jestli se dají pěstovat ve stínu. Myslíte si, že existují nějaké odrůdy koleusů, které by se cítily dobře v polostínu nebo dokonce ve stínu? Chtěl bych mít na zahradě hezké barevné akcenty a pokud by koleusy měly být tou správnou volbou, rád bych věděl, jaké konkrétní druhy bych měl hledat. Taky by mě zajímalo, jaká je jejich péče v takových podmínkách - potřebují víc vody nebo nějakou speciální výživu? Jaké další rostliny byste doporučili kombinovat s koleusy pro zajímavější vzhled zahrady? Díky moc za vaše tipy a rady!

139 slov
1.4 minut čtení
17. 11. 2024
Lucie Králová

Koleusy jsou fajn volba i do stínu, většina druhů zvládá polostín docela dobře. Hledej spíš odrůdy jako "Kong Series" nebo "Rainbow" – ty mají pěkné barvy a jsou odolnější vůči slabšímu světlu. Péče je v zásadě jednoduchá, ale v takových podmínkách si říkají o víc vody, protože se rychleji vysušují. Co se týká hnojení, tak občasné použití tekutého hnojiva pro pokojové rostliny jim udělá dobře. K tomu můžeš přidat třeba kapradiny nebo begónie, hezky to doplní tu barevnost a texturu. Takže neváhej a zkus to, bude to super!

90 slov
0.9 minut čtení
30. 6. 2024
Ludmila Chalupová

Koleusy jsou fakt skvělý a většina z nich má ráda spíš polostín, takže to je dobrá zpráva. Některé odrůdy jako 'Kong' nebo 'Wizard' snesou i víc stínu a pořád si udrží barvy. Co se týče péče, tak jo, ve stínu možná potřebují trošku víc vody, ale nesmíš to přehnat, aby ti nezahníly kořeny. Hnojit stačí jednou za čas, nějaké univerzální hnojivo by mělo stačit. Na kombinace bych doporučil třeba heuchery nebo fuchsie, ty taky v pohodě zvládají stín a hezky doplní barevnost koleusů. Takže směle do toho!

87 slov
0.9 minut čtení
5. 12. 2024
Vladimíra Chalupová
Meskalin.cz/Články/Coleus a paleta barev
Koleusy v kontejnerech: Jak vytvořit zářivou barevnou paletu na terase či balkonuObjevte, jak koleusy v kontejnerech mohou proměnit vaši terasu nebo balkon. Naučte se, jak vybrat a pečovat o tyto úžasné rostliny pro pestrost a živo...
1000 slov
10 minut čtení
7. 2. 2022
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky