Meskalin.cz/Fórum/Jak pěstovat koleusy, aby měly intenzivní barvy?

Jak pěstovat koleusy, aby měly intenzivní barvy?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Mám doma několik koleusů a všiml jsem si, že jejich barvy nejsou tak živé, jak bych si představoval. Mám ráda ty nádherné odstíny fialové, červené a zelené, ale moje rostlinky se zdají být nějaké vybledlé. Chtěla bych se zeptat, co dělat, aby koleusy měly opravdu syté a intenzivní barvy. Někde jsem slyšela, že na to má vliv slunce, ale nevím, kolik ho vlastně potřebují. Taktéž mě zajímá, jestli je dobré hnojit je nějakým speciálním hnojivem nebo jestli stačí klasické. Jaká půda je pro ně nejlepší? A co zálivka? Jak často by se měly zalévat a co je lepší – nechat je v květináči venku na sluníčku nebo je mít uvnitř na okenním parapetu? Zkoušela jsem už pár věcí, ale chci se ujistit, že dělám všechno správně. Díky předem za každou radu!

135 slov
1.4 minut čtení
21. 3. 2024
Bohuslav Voříšek

Tak koleusy, jo? Ty barvy fakt záleží na několika věcech. Slunce je důležitý, ale pozor! Potřebujou hodně světla, ale ne přímýho, jinak se spálí. Ideál je takové rozptýlené světlo. Zkus je mít venku, ale na místě, kde je trošku stín. Hnojení je taky klíčový – zkus hnojivo na květiny, něco s víc dusíku, pomůže to s barvama. Půda by měla být dobře propustná, třeba směs pro rostliny s přídavkem perlitu nebo rašeliny. No a co se zálivky týče, tak jo, nesmíš to přehnat. Zalévej, když je půda suchá, ale ne moc často. Když to shrnu – sluníčko (ale ne moc), dobrý hnojivo a správná půda. Zkus to a uvidíš, měly by se zbarvit víc!

114 slov
1.1 minut čtení
14. 12. 2024
Andrea Hamplová

Tak hele, koleusy potřebujou dostatek světla, aby měly ty krásný barvy. Ideálně je dej ven, ale ne na přímý slunce, spíš na polostín, jinak se spálí. Když je máš uvnitř, dej je na okno, kde svítí hodně světla. Hnojení je důležitý – kup si nějaký tekutý hnojivo na květiny a dávej ho jednou za dva týdny, to jim dodá živiny. Co se týče půdy, potřebujou propustnou směs, nejlepší je substrát pro muškáty nebo něco podobného. Zalévat bys měla pravidelně, ale nenechávat je stát ve vodě. Takže jakmile vršek půdy oschne, můžeš zalít. Pokud dodržíš tyhle rady, měly by ti koleusy hezky oživit a barvy budou intenzivnější.

106 slov
1.1 minut čtení
21. 4. 2024
Michaela Vaňková
Meskalin.cz/Články/Coleus a paleta barev
Koleusy v kontejnerech: Jak vytvořit zářivou barevnou paletu na terase či balkonuObjevte, jak koleusy v kontejnerech mohou proměnit vaši terasu nebo balkon. Naučte se, jak vybrat a pečovat o tyto úžasné rostliny pro pestrost a živo...
1000 slov
10 minut čtení
7. 2. 2022
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky